Ornitoptéra letěla skoro 20 sekund

Zamávat křídly a vznést se do vzduchu jako pták. O tento sen se pokoušel už Leonardo da Vinci, který v roce 1485 nakreslil první plánek ornitoptéry poháněné lidskou silou. Zrealizovat se jej nyní podařilo inženýrům z Torontské univerzity.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ornitoptéra Snowbird

Ornitoptéra Snowbird | Foto: University of Toronto

Ornitoptéra Snowbird čili Sněžný pták se ve vzduchu udržela 19,3 sekundy, dosáhla průměrné rychlosti 25,6 km/h a uletěla 145 metrů. Během tohoto kratičkého, nicméně historicky významného letu pilot – postgraduální student a manažer celého projektu Todd Reichert – silou svých svalů šestnáctkrát zamával křídly. Jejich rozpětí je 32 metrů, což odpovídá Boeingu 737. Na rozdíl od hromotluckého dopravního letounu však ornitoptéra, která váží jen 43 kilogramů, uveze jen jediného člověka. Navíc to nesmí být nikdo s nadváhou – sám Reichert musel před svým prvním letem shodit 8 kilogramů.

Sněžný ptáček vyvolal nadšení, stejně jako úvahy o budoucnosti a pozitivech dopravních prostředků poháněných silou lidského svalového systému. Na splnění staletého aeronautického snu ale tak docela nedošlo. Hlavní úspěch spočívá v tom, že se ornitoptéra necelých dvacet sekund udržela ve vzduchu. Odlepit se od země se však nedokázala – v tom jí muselo pomoct auto s tažným lanem.

Zdroj: University of Toronto (fotky, videa)

redakce ČRo Leonardo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme