Češi posílí kontingent v Afghánistánu. Ale jen na rok

Česká armáda příští rok posílí misi ISAF v Afghánistánu, ale pak počet našich vojáků v ní zase klesne. Potvrdil to ministr obrany Alexander Vondra po neformální schůzce se svými kolegy z Evropské unie v belgickém Gentu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Raněný civilista v Afghánistánu

Raněný civilista v Afghánistánu | Zdroj: ČTK

Hlavním tématem jejich jednání byla širší spolupráce jednotlivých zemí v zajištění obranyschopnosti. A to v době, kdy vlády v členských zemích Unie musejí krátit rozpočty a provádět úsporná opatření.

Český kontingent v Afghánistánu má dnes přibližně 550 vojáků. Příští rok by je mělo posílit 120 až 130 mužů a žen. Podle ministra Vondry by se ale v roce 2012 měl početní stav naší mise opět mírně zredukovat:

„Ano, ten příští rok, dva jemně posílit. S tím, že musí být jasně naznačeno, že to neznamená, že tam budeme věčně.“

Zároveň budeme snižovat naši vojenskou přítomnost v někdejší jihosrbské provincii Kosovo. Z dnešních necelých 400 tam má příští rok zůstat 90 vojáků a i tento počet se má postupně ještě snížit. V pondělí o tom jede ministr obrany mluvit přímo s příslušníky kontingentu mise KFOR v Kosovu.

Pavel Novák, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme