Mezi Vídní a Bratislavou pendlují rychlé katamarány

Vídeň a Bratislava drží v Evropské unii společně jeden primát. Jsou to navzájem dvě nejméně vzdálená hlavní města. Z centra do centra je to vzdušnou čarou pouze něco přes 50 kilometrů. Příznivá geografie nabízí spoustu příležitostí pro cestovní ruch. Důkazem toho je i rychlá lodní doprava mezi Vídní a Bratislavou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lodní doprava mezi Bratislavou a Vídní

Lodní doprava mezi Bratislavou a Vídní | Foto: Vojtěch Berger

Lehký katamarán úspěšně bojuje s dunajským protiproudem a brzo nechává Bratislavu za sebou. I když venku svítí sluníčko, na řece je mrazivo a fouká silný vítr. Rakouský důchodce na horní palubě si užívá rychlou jízdu a jeho tři vlasy se třepetají všemi směry.

„Byl jsem v Bratislavě poprvé, krásné město, milí lidé, a výborné jídlo, pokud mohu posoudit,“ vykládá své několikadenní turistické dojmy. Výletníci jako on tvoří hlavní část pasažérů na rychlých lodích mezi Vídní a Bratislavou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Vojtěcha Bergra o lodní dopravě mezi Bratislavou a Vídní

Palubní důstojník Lukas Vokurka je rád, že slouží právě tady: „Je to přece jen speciální loď, je rychlá a není tu tak narváno jako na větších, pomalejších lodích. Je to prestižní věc. Oproti jiným lodím máme malý ponor, jen asi jeden metr. I tak si ale musíme dávat pozor. I na širokém Dunaji jsou mělčiny a i tady jsou přesně vymezené lodní trasy,“ říká lodník, zatímco míjíme několik pestrobarevných bójek.

50 kilometrovou trasu z Bratislavy do Vídně ujede katamarán za hodinu a půl. Opačným směrem, po proudu, to stihne o 15 minut dřív.

Dunaj je nejkratší spojnicí mezi centrem Bratislavy a centrem Vídně. Autem to sice po dálnici stihnete rychleji, ale musíte počítat s městskou zácpou. To katamarán dojede po dunajském rameni přímo do centra rakouské metropole. Od přístavu ke slavnému Stephansdomu je to pěšky ani ne 10 minut.

Zážitek z cesty lodí stojí za to, i když si ho asi nedopřejete víckrát než jednou. Jízdenky jsou drahé a lodě mezi Bratislavou a Vídní zatím pořád zůstávají spíš turistickou atrakcí než efektivním dopravním prostředkem.

Milan Kopp, Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme