Nejmenší zoologická zahrada v Česku se rozrůstá

V Chlebech na Nymbursku dnes odpoledne slavnostně otevřou zvířecí pavilón pro gepardy a kvagy. Pokud si uděláte do ZOO výlet, pak zjistíte, že půjde o hodně netradiční zvířecí domov.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odpočívající gepardi

Odpočívající gepardi | Foto: Wikimedia Commons, James Tempe

Pavilon pro gepardy má podobu jakési africké stavby – a ne náhodou. Připomíná totiž památku doktora Davida Livingstona. Ten se do dějin zapsal coby první Evropan, který prošel Afrikou od západu na východ.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do ZOO zve Michal Trnka

Ředitel chlebské ZOO René Franěk k tomu dál říká: „Má pokojíček vyzdobený artefakty z Afriky.“ Právě netradičně vyzdobený pokoj je domovem i gepardice Mzuri, která ve zdejší zoologické zahradě patří k nejoblíbenějším zvířatům. V novém pavilonu má dokonce i postel. „Ona totiž celý život spala v posteli. Spala s námi a teď má svou vlastní,“ vysvětlil Franěk.

Ve venkovním ve výběhu gepardů si už dnes odpoledne můžete prohlédnout i zebry zvané kvagy, které byly vyhubeny už v devatenáctém století.

Od dnešních zeber se lišily především zbarvením– typické pruhy měly jen na hlavě a krku. Ve zdejší zoo najdete věrné duplikáty těchto zvířat v životní velikosti.

Milan Kopp, Michal Trnka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme