Britští labouristé oznámí jméno nového lídra

Vpředvečer podzimní výroční konference britských labouristů, se dnes tato strana dozví jméno nového lídra. Gordon Brown rezignoval v květnu, kdy jeho Labouristická strana neuspěla u voleb a přešla po třinácti letech do opozice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Manchester - Albert Square s radnicí

Manchester - Albert Square s radnicí | Foto: Jaroslava Haladová | Zdroj: Český rozhlas

Brownovým nástupcem se v anglickém Manchesteru zřejmě stane některý ze dvou bratrů Milibandových - bývalý ministr zahraničí David nebo exministr energetiky a pro klimatickou změnu Ed.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lenka Rovná z katedry západoevropských studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy ve Světě o deváté

O tom, který z nich to nakonec bude, rozhodne více než tříměsíční hlasování. A to je, jak říká náš spolupracovník ve Velké Británii velmi vyrovnané.

Labouristé byli v minulých měsících v nezáviděníhodné pozici, stále je někdo obviňoval, že jejich politika vedla k rekordnímu zadlužení veřejných financí. Nyní už ale opět nabírají dech.

Hlavní kandidáty na post labouristického lídra - bratry Milibandy představila ve Světě o deváté Lenka Rovná z katedry západoevropských studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

„Oba jsou čtyřicátníci, tedy obdobně staří jako vůdci konzervativní strany a liberálních demokratů. Rozdíl je v tom, že starší David má zkušenosti z funkce ministra zahraničních věcí ve vládě Gordona Browna a patřil ke skupině podporovatelů Tonyho Blaira. Ed má také ministerské zkušenosti, byl ministrem energetiky, ale je více levicový a má podporu odborů.“

„Volí se korespondenčně, každý musí být nominován minimálně 33 labouristickými členy parlamentu,“ připomněla Rovná. „Jsou tři volební komory – v jedné jsou členové dolní sněmovny a Evropského parlamentu, druhou tvoří členové labouristické strany a třetí členové přidružených organizací. Každý musí získat nadpoloviční většinu v každé z komor. Pokud nikoli, budou počítány druhé preference,“ připomněla Lenka Rovná.

Milan Kopp, Karolína Koubová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme