Na západním břehu Jordánu se opět může stavět

Tisíce židovských osadníků na západním břehu Jordánu slaví. Dnes večer na tomto okupovaném území vyprší stavební uzávěra, která jim deset měsíců z velké části bránila stavět nové domy. Světové společenství naléhalo na izraelského premiéra Netanjahua, aby v zájmu mírových rozhovorů s Palestinci stavební moratorium prodloužil. Ten to ale odmítl a Palestinci hrozí, že z rozhovorů odejdou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Most na Ostrov míru

Most na Ostrov míru | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Osadničtí vůdci dostali od premiéra Netanjahua příkaz, aby příliš neprovokovali nějakými razantnějšími prohlášeními pro tisk a aby novinářům nedávali příliš mnoho rozhovorů.

Už dnes večer chtějí osadníci podepisovat stavební povolení. Zítra začnou stavět dva tisíce bytů, povolení od izraelských úřadů už mají z loňského listopadu, než moratorium začalo platit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tureček.mp3

Palestinci nevěří Izraelcům, že chtějí jednat o míru, když ve stejné chvíli posílají další a další židovské osadníky, aby bydleli v místech, kde má jednou vzniknout palestinský stát.

Palestinský prezident Mahmúd Abbás řekl pro arabský tisk, že si nechá další postup nejprve posvětit od ligy arabských států a ta se k této otázce musí teprve sejít. Žádný zlom by tedy dnes v noci přijít neměl.

Dosavadní desetiměsíční moratorium premiér Netanjahu loni vyhlásil pod silným tlakem Spojených států. Židovští kolonisté si stěžovali, že jim stavební uzávěra výrazně zasáhla do životů.

Moratorium mělo mnoho výjimek

Výjimky se týkaly veřejných škol nebo budov, které už byly rozestavěny. Izraelští novináři zjistili, že v mnoha případech osadníci stavěli dál načerno, bez ohledu na veřejný zákaz.

Sami osadníci se chlubí, že i přes zmrazení stavby, se jenom v první polovině letošního roku na západní břeh Jordánu, usadilo přes 8 tisíc osadníků. Teď jich tam žije asi 320 tisíc. Nárůst židovské populace na okupovaných územích je asi třikrát větší oproti nárůstu židovské populace v samotném Izraeli. Tato čísla ukazují, že až tak velkou újmu během stavební uzávěry Izraelci neutrpěli.

Břetislav Tureček, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme