Houbaři parkující na lesních cestách komplikují práci lesníkům

Houbařská sezóna v Česku je v plném proudu. Podle mykologů díky počasí rostou ve velkém i houby, které se v lesích daly najít jen výjimečně. Houbaři ale často přidělávají starosti majitelům lesů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Těžba dřeva (ilustr. obr.)

Těžba dřeva (ilustr. obr.) | Foto: Radana Schaeferová

Tisíce lidí každý den míří do lesů, aby se po několika hodinách vraceli s plnými košíky. Houbaři mají v tyto dny doslova žně. Lesníci ale takovou radost z houbařské sezony nemají. Jedním z důvodů jsou auta na lesních cestách.

Přehrát

00:00 / 00:00

Houbaření se může prodražit. Příspěvek redaktora Martina Pařízka

„Tyto lesní cesty slouží mimo jiné k odvozu dříví z lesa. Kolikrát se stane, že zaparkují tak, že průjezd odvozných souprav není možný. To znamená prostoje a nárůst nákladů. Tyto cesty také slouží pro příjezd hasičů v případě požárů,“ říká Ladislav Půlpán z ředitelství Lesů ČR v Hradci Králové.

Řidičům za parkování na lesních cestách hrozí vysoké pokuty. Na některých místech také auta čeká odtah.

„Obvykle se snažíme řešit tyto případy především domluvou, ale samozřejmě že hrozí i pokuta až do výše 5000 korun, v případě blokové pokuty na místě je to tisíc korun,“ dodává Půlpán.

Návrat z lesa se tak houbařům může pěkně prodražit.

Martin Pařízek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme