Venezuelské volby zřejmě dopadly nečekaně dobře pro opozici

Venezuela má za sebou ostře sledované parlamentní volby. Podle očekávání v nich pravděpodobně zvítězila Socialistická strana prezidenta Huga Cháveze. Neoficiální povolební výsledky ale přisuzují významné zisky i sjednocené proti-chávezovské opozici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

venezuelský prezident Hugo Chávez

venezuelský prezident Hugo Chávez | Zdroj: ČTK

Oficiální výsledky mají být známy až dnes odpoledne, nicméně podle průzkumů objednaných některými politickými stranami se očekává, že strany opozice získají až 70 ze 165 parlamentních křesel, což překonává předvolební průzkumy.

Volební místnosti se v zemi otevřely po šesté hodině ranní, vše se odehrálo v klidu a bez větších komplikací.

Vláda v rámci takzvaného Plánu republika připraveného pro zajištění hladkého průběhu voleb vyslala ke všem volebním místnostem speciálně vyškolené bezpečnostní složky. Přesto však došlo k několika incidentům, jejichž obětí se stali čtyři kandidáti opozice.

Komentátoři volby považují především za test popularity kontroverzního prezidenta Huga Cháveze, který bude obhajovat svůj mandát v roce 2012.

Marika Táborská, Nina Hönigová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme