Japonsko chce po Číně kompenzace za námořní incident

Japonsko chce po Pekingu zaplatit opravu člunů pobřežní stráže poškozených při střetu s čínskou rybářskou lodí. Oznámení Tokia přichází krátce poté, co naopak Peking požádal o kompenzaci za zadržování kapitána čínského plavidla, který byl minulý týden propuštěn.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Japonsko

Japonsko | Foto: Emanuel Macoun

Spor mezi Pekingem a Tokiem vyvolal incident u sporných ostrovů na začátku září, po kterém strávil čínský námořník více než dva týdny v japonské vyšetřovací vazbě:

„Na tahu je nyní Čína, která by měla začít usilovat o zlepšení vzájemných vztahů,“ uvedl mluvčí kabinetu premiéra Naoto Kana. Tokio už také odmítlo požadavek na odškodnění vězněného kapitána, předseda japonské vlády ho označil za zcela neopodstatněný, protože ostrovy Senkaku jsou podle něho součástí Japonska.

Sporné území si ale nárokuje i Čína, která po incidentu na začátku září spustila rozsáhlou diplomatickou ofenzívu a přerušila kontakty s Tokiem, a to i na ministerské úrovni. K uklidnění situace zatím nepřispělo ani propuštění kapitána, který byl v Číně přivítán jako hrdina, Peking jeho zadržování označuje za nelegální a trvá na kompenzaci.

Robert Mikoláš, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme