Opozice ve Venezuele získala více jak třetinu křesel

Venezuela s napětím očekává oficiální výsledky parlamentních voleb. Opozice, která minulé volby bojkotovala, čeká úspěch své sjednocené kandidátky. Podle posledních informací, které zveřejnila agentura Reuters, získala více jak třetinu křesel. Mohla by tak zabránit například změnám ústavy, které doposud parlament prezidentovi Hugo Chávezovi bez problémů schvaloval.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby ve Venezuele.

Volby ve Venezuele. | Zdroj: ČTK

Volební komise slibovala výsledky z elektronického hlasování už několik hodin po zavření volebních místností. Ani po půlnoci se jich ale Venezuelané nedočkali. Opozice i analytici tak odhadovali, že Socialistická strana prezidenta Huga Cháveze možná utrpěla podstatné ztráty a dvoutřetinovou většinu mít nebude.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spolupracovnice Českého rozhlasu v Caracasu Nina Hönigová ve Světě o deváté.

Ani samotné hlasování se neobešlo bez problémů. „Komplikace se objevily hlavně před uzavřením volebních místností. Šlo jednak o technické potíže s volebními počítači a jednak také o průtahy samotného hlasování. V některých volebních místnostech nebylo například možné vytisknout volební akta a ukončit tak nutnou kontrolu celého procesu,“ popsala spolupracovnice Českého rozhlasu v Caracasu Nina Hönigová.

Ohlášení výsledků se podle ní protáhlo také proto, že v některých oblastech čekali lidé ve frontě před volebními místnosti i po jejich plánovaném uzavření. „Volební rada proto rozhodla v těchto případech je její povinností nechat odvolit všechny občany,“ upřesnila Hönigová s tím, že většinou ale volby proběhly klidně.

Prezidentský režim

K drobným incidentům ale v zemi docházelo. Ve čtyřech případech se jejich cílem stali kandidáti opozice. „Zdá se, že šlo o čistou provokaci ze strany skupin radikálních chávistů,“ poznamenal Hönigová.

venezuelský prezident Hugo Chávez | Foto: ČTK/AP

Opoziční strany se tentokrát před volbami spojily. Doufají, že lidé hlavně ve městech mají dost zhoršující se hospodářské situace i obrovské kriminality. Prezident Chávez naopak věří, že mu pomohou hlasy chudých hlavně na venkově, kam plynou v posledních letech v rámci socialistické revoluce peníze z ropného bohatství. Doufá také, že podpora mu vydrží až do prezidentských voleb za dva roky.

Hönigová nicméně připomněla, že i kdyby se opozici v budoucnu podařilo získat většinu ve sněmovně, na chod státu to velký vliv mít nebude. „Venezuela je zemí s prezidentským režimem, pro nějž jsou klíčové hlavně volby hlavy státu. Složení parlamentu nemá tak silný dopad na vládní politiku. Muselo by dojít ke změně prezidenta a k té by mohlo teoreticky dojít až v roce 2012,“ uzavřela.

Lenka Buriánková, David Koubek, Martin Křížek, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme