Spor USA a Číny o jüan je opatrný, obchodní válka zatím nehrozí

Čínské burzy posilují, a to i přes rostoucí napětí mezi Amerikou a Čínou. Washington požaduje po Pekingu růst jüanu o 20 až 40 procent, což Čína odmítá. Reaguje uvalením cel na americké kuřecí maso, USA chtějí opětovat podobným způsobem. Pro eskalaci problému je ale v sázce příliš mnoho.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Obama a čínský prezident Pao

Americký prezident Obama a čínský prezident Pao | Zdroj: ČTK

Šanghaj i Hongkong si dnes na burze připsaly zhruba procento. Posílení má návaznost na dobrý sentiment z pátečního obchodování v USA. Trhy zatím spory Washingtonu a Pekingu ignorují, ale mohou se dostat pod určitý tlak.

Výbor Sněmovny reprezentantů amerického kongresu schválil návrh zákona, který by umožnil uvalit zvláštní cla na zboží dovážené ze zemí s podhodnocenou měnou, tedy zemí benefitujících z exportních podpor vlád – sem patří i Čína.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik Capital Partners Josef Stoulil v rozhovoru pro Rádio Česko o hrozbě obchodní války mezi Čínou a USA.mp3

Opatření reaguje na víkendové uvalení více než stoprocentních cel na dovoz kuřecího masa z Ameriky do Číny.

Americké burzy zatím nenaznačují žádný tlak z forexových událostí na trzích. „Futures se nacházejí v plusových hodnotách. Ale pokud by pokračoval spor, americké burzy reagují na takové důležité události a mohlo by dojít ke korekci,“ vysvětluje analytik Capital Partners Josef Stoulil.

Na uvažovaném opatření amerického ministerstva obchodu by mohly profitovat firmy, které mají exportní aktivitu z USA do Číny. „Určitě by ze strany Číny došlo k zeslabení jüanu. Čína naopak dováží do USA velmi levné spotřební zboží, ze kterého mají dovozní firmy značné zisky, a ty by byly tarifními opatřeními ohroženy,“ varuje Stoulil.

Čína oznámila, že růst jüanu o 20 až 40 procent, tak jak požadují USA, by mohl znamenat bankrot některých čínských firem a pro čínskou vládu je růst nezaměstnanosti, který by s tím byl spojený, nepřijatelný.

Někteří odborníci dokonce varují před obchodní válkou. Stoulil neočekává, že by spor natolik eskaloval: „Na obchodní válku bych nesázel. Vzájemná závislost je tak velká, že si obě strany uvědomují, co je v sázce.“

Roman Chlupatý, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme