Na severu Čech hrozí záplavy. Řeky se vylévají ze břehů

Vydatné noční deště zvýšily hladiny řek v Libereckém kraji. V obci Stružnice u České Lípy na Českolipsku je v tuto chvíli voda vylitá ze dvou potoků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

S odklízením škod pomáhají hasiči  i vojáci

S odklízením škod pomáhají hasiči i vojáci | Foto: Jaroslav Petříček

Ve Stružnici je na Valteřickém a Radeckém potoku hlášen třetí povodňový stav, voda je vylitá z břehů a blíží se k domům. Proto starosta obce Jan Mečíř povolal lidi na veřejně prospěšné práce, aby spolu s hasiči pytlovali břehy obou potoků a pokusili se tak zastavit další vytopení domů.

Obec Stružnice byla letos v srpnu zasažená povodněmi na dvakrát a další zatopení by zkomplikovalo přípravy domů na zimu.

Ve Varnsdorfu zasahovali záchranáři

Povodně hrozí opět na Děčínsku. Kvůli vytrvalému dešti se tam zvyšují hladiny menších řek a potoků. Na několika místech už platí první stupeň povodňové aktivity.

V některých místech vodohospodáři očekávají i stav ohrožení. Platí to zejména o Mandavě ve Varnsdorfu. Do vyhlášení třetího povodňového stupně tam zbývá už jen několik centimetrů:

Bouřka (foto uživatele dan) | Foto: Free Digital Photos

Kvůli velké vodě už dnes ráno ve Varnsdorfu zasahovali záchranáři. „Hasičská jednotka prokopáním odváděla vodu z rozlitého potoka, který vytékal do sídliště,“ sdělil Lukáš Marvan z hasičského záchranného sboru ústeckého kraje.

Řeka Kamenice se už vylila ze břehů u hotelu Praha v Hřensku. „Přidává na síle, je strašně dravá. Nevíme, co řeka udělá,“ upozornila tajemnice obecního úřadu Jaroslava Antonová.

První povodňový stupeň už je i na Lužické Nise v Hrádku nad Nisou na Liberecku. Voda povážlivě stoupá i na řece Jeřici v Chrastavě. Chrastavsko a Hrádecko společně s Frýdlantskem byli nejpostiženějšími oblastmi při srpnových povodních.

Podle aktuální informace se řeka v Hrádku nad Nisou před malou chvílí začala vylévat z břehů. Město se potýká s velkými problémy, protože řeka se zaplňuje už při poloviční hladině vody. Koryto je totiž plné nánosů ze srpnových povodní.

Krizový štáb v Hrádku nad Nisou je opět po měsíci v pohotovosti. Stav Lužické Nisy dosahuje 187 centimetrů s průtokem vody více než 45 metrů krychlových za sekundu.

Druhý povodňový stupeň platí na potoce Řasnice

Podle meteorologů by ještě dnes hladina Lužické Nisy mohla dosáhnout druhého povodňového stupně. Na Liberecku by mělo do zítřejšího dne spadnout až 90 milimetrů srážek. Podle starosty Martina Půty policie řeku a potoky monitoruje.

Druhý povodňový stupeň platí na potoce Řasnice, který protéká městem Frýdlant. Podle starosty Dana Ramzera se voda zatím drží v korytě. Místní hasiči od ranních hodin hlídají situaci a řešili zatím pouze kanalizaci, která se vlivem deště zaplnila a vytekla do města.

Obyvatelé Frýdlantska jsou zatím bez problémů. Nicméně déšť neustává a voda v řekách stoupá. Lidé mají strach, aby se neopakovaly srpnové záplavy.

Josef Suk, Eva Malá, Václav Rojík, Veronika Němcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme