Forint posílil. Maďarská ekonomika je ale podle investorů stále nečitelná

Maďarský forint v září posílil prozatím nejvíce ze všech pětadvaceti měn rozvíjejících se států, které sleduje agentura Bloomberg. Investoři tak reagují na to, že Maďarsko díky úsporným programům teď patří mezi fiskálně nejzodpovědnější země Evropy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maďarská republika

Maďarská republika | Foto: Emanuel Macoun

Navíc má na běžném účtu přebytek a není tak závislé na nestabilních globálních trzích. I tak ale agentury Moody's a Standard and Poors tvrdí, že zemi nadále hrozí snížení ratingu. Politika vlády je totiž od července, kdy se rozkmotřila s Mezinárodním měnovým fondem, podle ratingových agentur i některých investorů z dlouhodobého pohledu nečitelná.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik Komerční banky Miroslav Frayer ve Světě o deváté.

„Opravdovým překvapení byly snad jen maloobchodní tržby, které se téměř po třech a půl letech vrátily do kladných čísel. Nicméně průmyslová výroba zklamala, proto bych v tom zatím neviděl známky nového trendu,“ podotkl analytik Komerční banky Miroslav Frayer, který sleduje dnešní zasedání maďarské centrální banky.

„Myslím si, že centrální banka bude opatrná v hodnocení reálné ekonomiky. Očekávám, že zopakuje obavy z inflačního vývoje ve střednědobém horizontu,“ řekl Frayer. Investoři i ratingové agentury si navíc stěžují na to, že je politika Budapešti netransparentní. „Investoři v poslední době zažili nemilá překvapení v podobě zkreslených statistik,“ řekl analytik.

Proto je podle něj v době stále nejasného ekonomického růstu důležitá právě investorská důvěra. „Pokud budou čísla sice relativně slušná, ale netransparentní, tak to investory spíše odradí od větších investic do Maďarska,“ poznamenal Miroslav Frayer.

Maďarsko nevylučuje investice

Maďarská vláda potřebuje na jednu stranu i nadále šetřit. Na druhou nevylučuje investice, které by upevnily její pozici v některých firmách, jako jsou například aerolinky Malev. „Jsem zvědavý, jak se to podaří maďarské vládě ufinancovat. Ekonomický růst opravdu zůstává stále slabý, aby generoval dostatečný daňový příjem. Na druhou stranu míra nezaměstnanosti je stále vysoká. Dle mého názoru by se měly nejdříve veřejné finance stabilizovat,“ řekl analytik.

Přestože maloobchodní tržby v Maďarsku v červenci zastavily jednačtyřicet měsíců trvající volný pád, nedá se očekávat že by došlo k zlepšujícím se tendencím. „Přeci jen domácí poptávka k růstu HDP přispívá stále negativně. Právě v kontextu vysoké míry nezaměstnanosti si nemyslím, že by příspěvek spotřeby domácností měl výrazně růst,“ domnívá se Frayer.

Dobrou zprávou pro Maďarsko ale je podle něj to, že několik globálních firem jako Volswagen a GM chce v zemi postavit nové závody. „Pomůže to vytvořit nová pracovní místa. V delším horizontu pak budou tyto investice dalším zdrojem daňových příjmů,“ řekl analytik Komerční banky.

Martin Křížek, Roman Chlupatý, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme