Češi začali více investovat do rizikovějších podílových fondů

Lidé v tuzemsku začali více investovat do rizikovějších podílových fondů. A to formou pravidelných investic. Faktorů, které toto chování ovlivnilo, je podle vedoucího analytika společnosti Fincentrum Josefa Rajdla hned několik. Jedním z nich je ale i diskuze o důchodové reformě.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze v trezoru

Peníze v trezoru | Foto: Free Stock Photos

„Zaprvé je to dáno vývojem trhu, kdy pravidelné investice získávají své místo a společnosti, které je nabízejí, je začaly více rozvíjet. Dále je to také kombinací dobrých příležitostí, které přinesla krize. V neposlední řadě to také do značné míry ovlivňuje současné diskuze o důchodové reformě,“ upřesnil Rajdl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vedoucí analytik společnosti Fincentrum Josef Rajdl ve Světě o desáté.

Za povšimnutí také v této souvislosti stojí to, že stagnuje prodej penzijního připojištění. „Penzijní připojištění nebylo nikdy příliš bráno jako spoření na stáří. Spíše to bylo bráno jako produkt, kde lze získat státní podporu. V současnosti má penzijní připojištění asi čtyři a půl milionu lidí. To znamená, že už je na vrcholu,“ poznamenal Rajdl.

Jestli se nyní začnou lidé v Česku více starat o své finance ale není jisté. „Bylo by dobré, kdyby tomu tak bylo, ale musí určitě dojít k vyšší úrovni finanční gramotnosti, aby k tomu došlo,“ podotkl vedoucí analytik společnosti Fincentrum.

Podle něj bude ještě nějakou dobu trvat, než se dostaneme na úroveň jiných vyspělých evropských zemí. „Průměrný Čech má například v podílových fondech v řádu desetitisíců korun a průměrný Evropan v západní Evropě tam má v řádech statisíců korun,“ řekl Rajdl.

Kromě toho, že se ze strany Čechů zvyšuje zájem o investice do rizikovějších podílových fondů, narůstá také jejich zájem o využívání finančních poradců.

Lenka Buriánková, Martin Křížek, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme