Voda znovu zaplavuje pole a silnice, pršet má do zítřka

Hladiny rozvodněných toků na Liberecku stále stoupají. Třetí povodňový stupeň už platí na dvou místech - na řece Smědá v Předláncích a na Ploučnici ve Stráži pod Ralskem. Druhý stupeň je na potoku Řásnice ve Frýdlantu a také na Lužické Nise v Hrádku nad Nisou. Na dalších třech řekách je první povodňový stupeň.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Škody po povodni ve Hřensku na Děčínsku

Škody po povodni ve Hřensku na Děčínsku | Foto: Tomáš Kopecký

V Předláncích se už voda vylévá do polí. Stejná situace je i ve Višňové na Frýdlantsku. Hasiči tam stěhují pytle s pískem k domům, které jsou záplavami nejvíce ohrožené. Do jednoho domu se už voda dostala a zaplavila sklep.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci na Liberecku sleduje reportérka Eva Malá. Takhle informovala ve 14:10.

Vážná situace je také v Hrádku nad Nisou. Voda se tam vylila z Lužické Nisy do polí a zaplavuje i vnitřní obchvat města. Dvě silnice už z nich jsou kvůli vodě uzavřené. Nepřístupná je taky lávka U koruny, kterou poničila už srpnová povodeň. Má poničený pilíř a hrozí její zhroucení.

Lidé ale mají strach hlavně z nadcházející noci. Starostka Višňové ohrožené lidi telefonicky informuje o možné evakuaci do místní mateřské školy nebo školní tělocvičny.

Obyvatelé Minkovic mají obavu z potoka, který teče z Polska. Na něm totiž stojí kaolinka a při srpnových povodních se kaolin spolu s vodou dostaly do domů. Kaolin jde přitom těžko odstranit, protože špatně vysychá.

Voda se vylévá z koryt i na Děčínsku

Stoupající hladiny řek a potoků přinášejí stále více starostí i na Děčínsku. Vodohospodáři se už vydávají do nejvíce ohrožených míst, zasahují například na Fojtovickém potoce. Místy se už toky rozlily ze svých břehů, v místní části České Kamenice v Kerharticích se na problémy teprve připravují.

„Vytrvalé deště způsobily, že se pomalu rozlévá Bystrá a na několika místech už přetéká silnici. Vyslali jsme do Kerhartic městskou policii, která občany informuje,“ popsal situaci tajemník českokamenické radnice Lubomír Tůma.

Pršet přestane až zítra

Vody napadlo na Liberecku za dva dny skoro 80 milimetrů. „To je takové množství, že to půda není schopná pojmout. Většinou za celé září naprší 60 až 70 milimetrů a teď bylo toto množství na některých místech překročeno během dvou dnů,“ vysvětlil současné problémy meteorolog Jan Šrámek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Šrámek z centrály předpovědí Českého hydrometeorologického ústavu

Prognóza meteorologů na noc není dobrá. Na Liberecku by mohlo spadnout až 90 milimetrů vody. Přestat pršet by mělo až zítra během dopoledne. Tak ničivé povodně jako letos v srpnu by ale přijít neměly.

„Očekáváme trvalý déšť, hladiny řek budou buď stagnovat nebo budou mírně stoupat. Na Mandavě nebo na horním toku Ploučnice můžeme čekat ještě během dneška dosažení třetího povodňového stupně. Déšť by měl ustávat až během úterního dopoledne,“ potvrdil Daniel Tudor z Českého hydrometeorologického ústavu.

Igor Maňour, Josef Suk, Ondřej Černý, Eva Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme