Lukáš Pešek po trpkém vyhazovu z Matteoni hledá novou stáj

Předčasně skončila sezóna Lukáše Peška v motocyklovém seriálu mistrovství světa. Italský tým Matteoni mu před závodem v Aragonu řekl, že už s ním dále nepočítá. A pětadvacetiletý jezdec, který před třemi lety zářil v nejslabší kubatuře světového šampionátu, tak i po dvou týdnech hledání zůstává stále bez angažmá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Motocyklový závodník Lukáš Pešek musí řešit svou budoucnost

Motocyklový závodník Lukáš Pešek musí řešit svou budoucnost | Zdroj: ČTK

Není totiž jednoduché najít v končící sezóně volné místo v seriálu Moto 2. A to i přesto, že Pešek má za sebou solventního sponzora.

„Zámoří už teď moc pravděpodobné není, nicméně stát se může cokoli. Pravděpodobnější jsou ty dva poslední závody. Byli bychom rádi, kdyby je Lukáš dokončil v nějakém týmu, kde by případně od říštího roku naskočil na regulérní angažmá," vysvětluje Pavel Vokatý z České pojišťovny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lukáš Pešek po trpkém vyhazovu z Matteoni hledá novou stáj

A naskočil by opět ve třídě Moto 2, kde by chtěl Lukáš Pešek pokračovat. Už dříve totiž odmítl návrat do stopětadvacítek. „Myslím, že by to pro mě byl krok zpátky. Nejsem člověk, který utíká, a chci si v téhle třídě dokázat, že na to mám," říká pevně.

Letošní premiéra ale příliš nevyšla. V jedenácti závodech Pešek získal jen pět bodů a paradoxně poté, co po dlouhých týdnech opět bodoval, přišla studená sprcha. Majitel týmu Matteoni racing mu poslal mail, že už s ním dále nepočítá.

Podivný vyhazov

„Důvodem bylo, že jsem nepodával výsledky, které jsem měl. Další důvod byl, že osobní kouč Miloš Čihák zasahoval do dat, i když to od pana Matteoniho měl dovoleno. A finále bylo, že jsem prý pomlouval chod týmu. Nevím, co k tomu mám říct. Nic takového jsem nedělal. Když jsme něco řekl, tak jsem jen konstatoval, co se tam dějě," popsal Pešek.

To jsme mohli ostatně slyšet i při srpnovém závodě v Brně, kdy bylo zjevné, že vztahy mezi týmem a závodníkem jsou hodně napjaté. Pešek si vlastně po každém tréninku stěžoval, že nastavení motorky je jiné, než k jakému se dopracovali v předchozí jízdě.

„Já osobně bych nedokázal předělat někomu nastavení, když mu to funguje, abych mu tím uškodil. Ale evidentně se to dá. Jedna stránka je sport, druhá stránka je obchod. A já jsem se do toho krámu nehodil," zalitoval český jezdec.

Dluhy a porušení smlouvy

Jak se totiž ukázalo, stáj Matteoni stále nezaplatila firmě Moriwaki motocykl. Proto Pešek nedostal během sezóny žádné nové díly a neměl přístup k firemním datům.

Moriwaki dala týmu nůž na krk. Buď před Aragonem zaplatí, nebo mu motocykl odebere. A to byl zřejmě ten hlavní důvod, proč Matteoni nahradil Peška jiným jezdcem, přestože ve smlouvě s Českou pojišťovnou měl, že to nesmí udělat.

„Proto jsme od smlouvy s Matteoni odstoupili hned, jak byl Lukáš nahrazen. Česká pojišťovna uhradila Matteonimu všechny závazky, splátky byly vysoké, hlavně ze začátku spolupráce," popsal Pavel Vokatý.

Škola života

A teď budou všechno samozřejmě řešit právníci. Pro samotného Lukáše Peška je to ale obrovská zkušenost. Vždyť v roce 2007 vyhrál na stopětadvacítce dvakrát Velkou cenu. Teď je bez nagažmá.

„Je to zkušenost k nezaplacení. Tohle by mě nikdy nenapadlo. Sice jsem za půl roku zestárl o deset let, ale zase mě to poučilo do života," přijal životní zkoušku Lukáš Pešek

Nabídku českého týmu Liberty, jezdit s Jakubem Smržem mistrovství světa superbiků, Lukáš Pešek odmítl. Věří, že se mu pro příští sezónu podaří opět získat místo v seriálu Moto 2.

Eva Kézrová, Martin Hlucháň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme