Podle Ústeckého kraje ohrožuje nedostavěná D8 zdraví obyvatel

Ústecký kraj dnes zveřejní výsledky z měření škodlivin na objízdných trasách rozestavěného úseku dálnice D8 z Lovosic do Ústí nad Labem. Studie má být pro kraj zbraní jak proti ekologům a jejich žalobám, tak proti těm, kteří by případně chtěli D8 nechat rozestavěnou, jak hrozilo ještě nedávno, kdy začal nový ministr dopravy Vít Bárta připravovat seznam zastavených staveb.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stavba dálnice D8 - most Opárno

Stavba dálnice D8 - most Opárno | Foto: IDMZ

Kraj studii zadal Zdravotnímu ústavu v červenci, kdy to kolem nedokončeného úseku D8 doslova kypělo. Děti země uspěly s další žalobou a ústecký krajský soud zrušil územní rozhodnutí na celou rozestavenou část D8 z Lovosic do Ústí, protože podklady pro úřední rozhodnutí nebyly připraveny tak, jak měly být.

Okamžitě se tedy začalo mluvit o tom, že je to poslední hřebíček do rakve dálnice. Kraj v té chvíli udělal jediné, co ještě mohl. Aby mohl přesvědčil jak ekology, že dokončit dálnici je nutné, tak ale případně i nového ministra dopravy. Kdo by neslyšel na to, že obyvatelé obcí kolem objízdných tras platí za průtahy s dálnicí svým zdravím? Tím spíše, že má jít o 40 000 lidí.

Pracovníci zdravotního ústavu odebrali 780 vzorků ovzduší. Už předběžné výsledky naznačovaly, že si kraj nezadal studii marně.

Dagmar Cestrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme