Ústavní soud oznámí svůj postoj ke kauze Kuřim

Ústavní soud dnes rozhodne v případu takzvané kuřimské kauzy. Vyjádří se k ústavní stížnosti odsouzeného Jana Turka, který si za surové týrání dvou malých chlapců odpykává pětiletý trest. Jan Turek podal ústavní stížnost jako jediný z odsouzených.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústavní soud. Ilustrační foto.

Ústavní soud. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Podle Jana Turka soudy porušily jeho právo na zákonného soudce a spravedlivý proces. Prvoinstanční soud prý navíc nectil ani princip presumpce neviny, což dokládá vyjádřením předsedy senátu v médiích.

Právě média ovlivnila rozhodnutí senátu mnohem víc než důkazy, tvrdí Turek. Svoji vinu vždy zcela popíral a nikdy neuvedl nic, co by pomohlo objasnit stále chybějící motiv krutého týrání chlapců.

Soudy všech stupňů ale konstatovaly, že je vinen. Podle pravomocného rozsudku se podílel na týrání obou chlapců přímo jen v jediném případě – tehdy jim byly ale způsobeny nejvážnější fyzické rány.

Ivan Holas, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme