Důchody by se měly příští rok zvýšit o 370 korun

Průměrně o 370 korun by se příští rok měly zvýšit důchody. Navrhuje to ministerstvo práce a sociálních věcí. Dnes tento plán probere i vláda. Důchody by se tak zvedly od 1. ledna 2011.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Schůze vlády České republiky

Schůze vlády České republiky | Foto: Tomáš Adamec

O valorizaci důchodů každý rok resort rozhoduje podle vývoje několika ukazatelů, mezi kterými je například i míra inflace. Jak potvrdil ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek, státní rozpočet na příští rok s touto částkou počítá.

„Toto je částka, s kterou je počítáno v návrhu státního rozpočtu na rok 2011, takže výplata důchodů v této zvýšené výši podle toho vzorce zvýšení o přibližně 3,6 procenta je zahrnuta v návrhu státního rozpočtu na rok 2011,“ uvedl Jaromír Drábek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dopadech valorizace penzí mluvil analytik Petr Dufek na Rádiu Česko

Důchody by měly navýšit pouze o minimální výši, kterou předepisuje zákon. Přesto bude celkový finanční dopad valorizace penzí na státní rozpočet v roce 2011 činit 12,8 miliardy korun. Už pro letošek přitom v penzijním systému chybí 18,3 miliardy korun.

Podle analytika ČSOB Petra Dufka zvýšení důchodů v příštím roce sice nejspíš způsobí nárůst deficitu penzijního systému, avšak vláda nemá příliš možností, jak se tomu vyhnout.

„Přece jenom jsou tu zákonné podmínky pro valorizaci penzí, a už v loňském roce se penze nevalorizovaly, takže není jiného co dělat,“ upozornil Dufek na Rádiu Česko.

Veronika Malá, mta, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme