Mrlina kulminuje, Cidlina stoupá. Hladiny většiny řek ale klesají

Hladiny většiny toků v severních, středních a východních Čechách klesají. Stoupá jen Cidlina v Novém Bydžově, kde by měla řeka kulminovat během dopoledne. Mrlina na Nymbursku kulminuje v těchto chvílích. Do svých domovů se dnes pravděpodobně vrátí i evakuovaní obyvatelé Višňové na Frýdlantsku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Voda z vydatných dešťů zatopila část obce Pertoltice na Českolipsku.

Voda z vydatných dešťů zatopila část obce Pertoltice na Českolipsku. | Zdroj: ČTK

Hladiny řek v Libereckém kraji pozvolna klesají. Třetí povodňový stupeň, tedy stav ohrožení, platí v Libereckém kraji už jen na Ploučnici v České Lípě, kde voda měla kulminovat nad ránem. Přibližně mezi čtvrtou a pátou hodinou ranní ale i tady začala voda výrazně opadávat.

Přehrát

00:00 / 00:00

starostka.mp3

„Mám dobré zprávy, pohybujeme se na hraně prvního stupně a každou chvíli čekáme další pokles hladiny a návrat do normálního stavu,“ říká starostka Višňové na Frýdlantsku Marie Matušková.

Všichni evakuovaní se tak pravděpodobně vrátí do svých domovů. „Mohli se v podstatě vrátit již včera, ale protože se jedná o rozumné lidi, kteří mají nejtvrdší výcvik ze srpnové povodně, doporučili jsme jim, aby raději nenocovali doma. Nevyužili ani evakuační prostory, které jsme pro ně připravili a přenocovali u svých příbuzných,“ dodává Matušková.

Relativně klidnou noc prožili i hasiči, kteří již nemuseli řešit žádné kritické situace. Na mnoha místech, například ve Frýdlantu, musejí hasiči čekat, až voda klesne, aby mohli začít čerpat vodu ze zatopených sklepů.

Problémy přetrvávají v dopravě. Hasiči stále nedoporučují jezdit do okolí Višňové, kde je znovu poničeno několik mostů.

Mrlina kulminuje

Rozvodněná Mrlina v těchto chvílích kulminuje. Pokud nezačne znovu vydatně pršet, neměla by už řeka, která se přiblížila úrovni padesátileté vody, dramaticky stoupat. Třetí stupeň povodňové aktivity platí od včerejška na několika místech na Nymbursku.

Nejvážnější byla situace v Křinci a ve Vestci. Voda tam zaplavila louky, pole, několik sklepů a ohrožovala i obydlené lokality. Dobrovolní hasiči proto podél břehů postavili z pytlů s pískem provizorní hráze.

Ve Vestci se lidé obávali nejhoršího. Před sedmi lety tam rozvodněná Mrlina vyhnala z domovů asi sto padesát lidí, tedy většinu obce. Na okamžiky plné hrůzy zavzpomínal i pan Martin:

„No tehdy to bylo horší v tom, že to přišlo v noci. Nyní máme celý den na to, abychom se připravili, zmobilizovali vesnici. Každý ví, co nás čeká, kdyby něco nastalo.“

Voda ustupuje už i na Mladoboleslavsku, kde včera řeka Klenice zatopila v obci Řepov 20 domů a několik zahrad.

Cidlina v Novém Bydžově ale zatím stále stoupá. Podle vodohospodářů se zde dá kulminace čekat v průběhu dopoledne. Pak by měla hladina řeky pozvolna klesat. Třetí stupeň je také na Dědině v profilu Mitrov. Třetího povodňového stupně dosáhla ráno rovněž Ploučnice v Benešově nad Ploučnicí. Jedná se o povodňovou vlnu, která se z vyšších oblastí posouvá do dolních toků řek.

Aktivně se bránit

Na mnohých místech zůstávají laguny plné vody. Silnice, které v kraji zaplavila voda, jsou většinou ještě neprůjezdné. Provoz na některých z nich bude obnoven až během dne. Jde o silnici mezi Starým Šachovem a Žandovem na Děčínsku a mezi Povrly a Českým Bukovem na Ústecku. Silnicí podél Labe z Děčína do Dolního Žlebu silnicí u Modlan a ve Rtyni na Teplicku neprojedou řidiči až do čtvrtečního rána.

Přehrát

00:00 / 00:00

O protipovodňových zábranách mluvil na Rádiu Česko Josef Hanus z České protipovodňové asociace

„Optimální by bylo, kdyby v záplavových oblastech nebyly žádné domy. Situace je však jiná v a těchto oblastech již domy existují. Určitě se ale dají díky protipovodňovým zábranám podmínky upravit tak, aby v případě povodní nedošlo k jejich zaplavení,“ uvádí Josef Hanus z České protipovodňové asociace.

„Například v Německu stojí domy v záplavových oblastech, ale již samotné projektování domů je této situaci přizpůsobeno. Díky vybavení domů protipovodňovými zábranami jsou jejich majitelé schopni velice rychle reagovat a případné povodni se účinně bránit. Takové vybavení je podmínkou pro pojištění. I v Česku by se toto vybavení mělo stát součástí těchto domů,“ dodává Hanus.

Michal Trnka, Martin Pařízek, Martin Křížek, Jan Piroch, Martin Kadlec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme