Zpravodajské služby prý překazily plán útoků na evropská města

Paralelní útoky na Londýn, ale také velká města ve Francii a Německu údajně plánovali ozbrojenci se základnami v Pákistánu. Západním zpravodajským službám se podařilo jejich plány překazit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Londýnské metro

Londýnské metro | Foto: London Underground

Rukopis ataků měl být podobný jako v roce 2008, kdy pákistánští ozbrojenci provedli koordinované akce na několika místech v indické Bombaji. Jejich řádění nepřežilo 160 lidí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Evropským městům prý hrozily koordinované útoky teroristů. Situaci sleduje redaktor Ondřej Bouda

Čerstvě odhalené plány spřádali radikálové napojení na Al-Káidu. Zpravodajci na obou stranách Atlantiku věří, že šlo o nejzávažnější spiknutí v posledních letech.

Útoky, které měly provést komanda dobře vyzbrojených militantních džihádistů, se podařilo odhalit v rané fázi příprav, úřady zatím nikoho nezatkly.

Úřady se údajně dozvěděly o plánovaném útoku od Němce podezřelého z terorismu, kterého zadrželi v Afghánistánu při snaze odletět do Evropy. Informace měly zůstat v utajení, unikly ale do amerického tisku.

Teroristy se navíc dařilo zpomalovat útoky bezpilotních letadel na území Pákistánu, při nichž v posledních týdnech několik z vůdců komplotu zahynulo. Za nárůstem amerických náletů přes hranici do Pákistánu prý byla právě snaha zabránit teroristickým útokům v Evropě.

Ve Velké Británii zůstává odhad ohrožení na stupni vážné, což znamená, že teroristické útoky jsou velmi pravděpodobné. Vládní činitelé navzdory rozkrytí podezřelé sítě nehodlají stupeň nebezpečí měnit. Zvýšený stav pohotovosti je také ve Francii a Německu.

Martin Hromádka, Adéla Havránková, Ondřej Bouda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme