Vláda by měla dát obcím větší pravomoci při regulaci hazardu

Víc pravomocí v dohledu nad hernami by měla obcím zaručit novela loterijního zákona, kterou dnes projednává vláda. Nově by tak mohly regulovat i ty druhy hazardu, na které zatím nedosáhnou. Ve hře by měla být i varianta úplného zákazu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výherní automaty

Výherní automaty

Doposud mohou obce regulovat jen provozování výherních hracích automatů. Dlouhodobě jim to ale nestačí.

Jak Radiožurnálu potvrdil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), právě současná novela by měla seznam hracích zařízení rozšířit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak se obce staví k novele loterijního zákona, řekl v Ozvěnách dne Jaromír Jech ze Svazu měst a obcí

„To znamená sázkové hry v kasinu, loterie, videoterminály, aby mohly obecně závaznou vyhláškou rozhodnout, kde se to provozovat smí a kde se to provozovat nesmí. Nový paragraf umožní obci, která se tak rozhodne, zakázat hazard na svém území zcela,“ vysvětlil Kalousek.

Místopředseda Svazu měst a obcí Jaromír Jech návrh ministerstva financí vítá. „My usilujeme o změnu zákona celou řadu let. Začátek je to dobrý a pochopitelně by se dalo na tento vládní návrh i ve sněmovně přičíst cosi, co by pak splňovalo víc naše požadavky, aby to byl komplexnější návrh,“ uvedl Jech.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vláda by měla odsouhlasit větší pravomoci obcí při regulaci hazardu. Téma Ranního Radiožurnálu s Markem Hermanem z Asociace provozovatelů kurzových sázek

Pro větší pravomoci obcí je i Asociace provozovatelů kurzových sázek. Podle jejího předsedy Marka Hermana ale v novele chybí několik věcí, například zákaz nelegálních provozovatelů.

„Jsou to firmy, které podnikají ze zahraničí a nemají licenci, neplatí žádné odvody a peníze končí bůhví kde. Pro nás je to nekalá konkurence, berou nám velký kus trhu, to je fatální chyba. Druhá věc je, že souhlasíme s pravomocemi obcí, ale navrhovali jsme takzvané standardizované vyhlášky. To znamená, aby přímo zákon říkal, podle jakých pravidel obce mohou povolovat nebo zakazovat hazard. To tam bohužel není,“ podotkl Herman.

Do budoucna bude resort financí připravovat ještě úplně nový loterijní zákon. Ministr Kalousek doufá, že ho bude schopný předložit začátkem příštího roku.

Obce by například chtěly využívat určitou část výtěžku z hazardu. „Otázkou, kterou novela neřešila, je i problematika již vydaných povolení. Tam byla dána desetiletá doba, a to obce vidí jako veliký čas, chtějí hovořit spíš o třech letech,“ doplnil Jaromír Jech.

Veronika Malá, Martin Hromádka, Alžběta Rákosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme