Sesazený moskevský starosta opustil vládní stranu Jednotné Rusko

Odvolaný moskevský starosta Jurij Lužkov opustil řady prokremelské vládní strany Jednotné Rusko. Politik oznámil odchod poté, co ho prezident Dmitrij Medvěděv sesadil z postu šéfa radnice. V jejím čele stál Lužkov posledních 18 let. Odchází ve vyhrocené atmosféře plné invektiv, útoků a obvinění z korupce. Krok prezidenta podpořil i premiér Vladimir Putin. Lužkov se chce odvolání bránit soudní cestou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Starosta Moskvy Jurij Lužkov

Starosta Moskvy Jurij Lužkov | Zdroj: ČTK

Dramatický propad Jurije Lužkova z čelních míst stranické hierarchie mimo její řady potvrdilo ústředí prokremelského Jednotného Ruska. To obdrželo prohlášení exstarosty o odchodu. V něm si Jurij Lužkov stěžuje, že ho strana, kterou pomáhal před lety založit, nepodpořila během kampaně státních médií, jež přecházela jeho odvolání.

Přehrát

00:00 / 00:00

O budoucnosti Moskvy po odvolání jejího starosty mluvila na radiožurnálu moskevská zpravodajka Českého rozhlasu Lenka Kabrhelová

Bývalý starosta si podle ruských médií už odnesl své věci z radnice, kde strávil posledních 18 let. Jen málokdo má ale za to, že politický boj je u konce. Jurij Lužkov je jednou z nejvlivnějších postav ruské politiky, o tom, že je odhodlán v kariéře pokračovat, už informovali někteří jeho blízcí spolupracovníci.

„Mnozí Moskvané přijali zprávu o odvolání Lužkova s velkou radostí. Podle nich se za jeho starostování stalo z Moskvy město skoro k nežití. Množila se podezření z korupce na radnici. Jiní ale s obavami, co bude dál, přiznávají zásluhy starosty na proměně Moskvy v moderní metropoli,“ říká moskevská zpravodajka Českého rozhlasu Lenka Kabrhelová.

Lužkov se chce soudně bránit

Odvolaný moskevský starosta Jurij Lužkov se chce bránit rozhodnutí prezidenta u soudu. O plánech Jurije Lužkova informoval agenturu Interfax jeho blízký spolupracovník a přítel Josif Kobzon. Podle něj chce odvolaný starosta rozporovat nařízení prezidenta u soudu, podle expertů to musí udělat během deseti dnů, dalších deset má Vrchní soud na vynesení verdiktu.

Kobzon zároveň uvedl, že Jurij Lužkov nehodlá Rusko opustit, a to i v případě, že tlak na jeho osobu bude pokračovat nebo proti němu úřady v souvislosti s podezřením z korupce zahájí trestní řízení.

Prezident ovšem odvolání starosty nijak podrobněji nezdůvodnil, což Lužkovovi nahrává. Tvrdí, že pravým důvodem jeho dovolání byla kritika Kremlu. Konkrétně mělo jít o dopis, který exstarosta odeslal do Kremlu v neděli. Včera ho otiskla ruská média.

Prezident je v něm obviňován z vytváření atmosféry, ve které se lidé bojí otevřeně říci svůj názor a za kritiku jsou trestáni vyhazovem.Tím také bývalý starosta zdůvodňuje, proč svoji funkci odmítl opustit dobrovolně. Kreml všechna tato obvinění odmítá.

Přehrát

00:00 / 00:00

O možném dalším osudu exstarosty Moskvy mluvila na Radiožurnálu moskevská zpravodajka Lenka Kabrhelová

Tyto argumenty jakoby vypadly z úst ruské opozice. Zejména volání po návratu voleb starosty a po svobodné demokratické atmosféře. Jak ale mnozí poznamenávají, od Jurije Lužkova, za něhož radnice zakazovala prakticky všechny opoziční mítinky, zní skutečně absurdně. Opozice jakoukoliv spolupráci vyloučila, zvlášť, když po odvolání Lužkova roky volala.

Prokremelská strana Jednotné Rusko začala pracovat na seznamu kandidátů. Z nich by měl vybrat prezident Medveděv, který starostu jmenuje. Nejde totiž o volenou funkci.

Lenka Kabrhelová, Veronika Sedláčková, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme