Národní park Mount Kinabalu

19. květen 2015

Národní park Mount Kinabalu patří mezi nejstarší v Malajsii, byl založen v roce 1964. V roce 2000 byl pro svou biologickou výjimečnost zapsán i do seznamu světového dědictví UNESCO. Rozprostírá na 754 km2 a patří mezi nejnavštěvovanější místa Malajsie.

V samém srdci parku se tyčí hora, která mu dala jméno. Se svými 4095 m n.m. je Mount Kinabalu, či chcete-li v malajštině Taman Negara Kinabalu, nejvyšší horou Bornea. Navíc, díky neustálému pohybu zemských ker, každým rokem přirůstá až o pět milimetrů. Je to jedna z nejsnáze přístupných čtyřtisícovek na světě, ale i přesto je nutné zdolávat její vrchol v doprovodu zkušeného průvodce. Pokud nepatříte mezi náruživé horolezce, jistě se spokojíte s méně náročnými túrami, které vás provedou tropickým horským pralesem porůstajícím úbočí hory. Samotný výstup na vrchol je navíc poměrně drahá záležitost, i proto spousta turistů volí levnější variantu a oželí vyhlášený východ slunce pozorovatelný z nejvyššího přístupného bodu.

I my jsme se spokojili s objevováním níže položených míst pralesa a rozhodně jsme nebyli zklamaní. Park Mount Kinabalu je totiž unikátní tím, že je zde možno pozorovat, jak se vegetace postupně mění v závislosti na nadmořské výšce. Na samém úpatí procházíte nížinným dipterocarpovým porostem, přes horský prales tvořený mimo jiné duby a rhododendrony se dostane do pásma převážně jehličnatých stromů a posléze až do míst, která jsou pokrytá nízkou luční vegetací či zakrslými křovinami. Mezi místní nejpopulárnější rostliny patří bezesporu masožravky a orchideje, které porůstají kmeny mnoha stromů. Z 2500 druhů bornejských orchidejí se zde vyskytuje zhruba 1000 druhů. Když máte velké štěstí, můžete zde spatřit i květ největší paraziticky žijící rostliny raflessie (Rafflesia arnoldii). Tato rostlina se vyskytuje v jihovýchodní Asii převážně v nadmořských výškách od 500 do 700 m. Její květ přesahuje výšku jednoho metru a může vážit až 10 kg, což z něj dělá největší květ v rostlinné říši. Jeho nepříjemný zápach připomíná zahnívající maso, jím láká mušky, které ho následně opylují. Celá rostlina roste 9 až 18 měsíců, ale kvete pouhé 4 dny.

Mount Kinabalu patří bezesporu mezi místa s největší diverzitou rostlinných druhů vůbec, mnohé z nich jsou v této oblasti endemity. Žije tu i mnoho vzácných druhů hmyzu, a také obratlovců, zejména obojživelníků a ptáků. My jsme zahlédli jen několik pěnic poskakujících ve větvích a cestu na zkřížila zde se hojně vyskytující užovka červenokrká. Zdejší lesní porosty jsou totiž natolik husté, že zahlédnout či dokonce rozpoznat cokoli, co se pohybuje vysoko v korunách stromů, je skoro nemožné.

V Mount Kinabalu naše putování po Borneu skončilo. Návštěvu tohoto nádherného ostrova plného přírodního bohatství mohu vřele doporučit každému, kdo touží poznat ještě nenarušené tropické pralesy. Se svým rozhodováním však příliš dlouho neotálejte, i tady bohužel mizí původní porosty doslova před očima.

Celý seriál Na cestě po Borneu najdete zde.

autor: Veronika Roubová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.