V Olomouci začíná pětidenní přehlídka duchovních filmů

Olomouc bude ode dneška do neděle patřit duchovním filmům. Začíná tady 9. ročník mezinárodního festivalu Film ve znamení ryby. Letošním tématem je vztah člověka k okolnímu světu. Tedy jak a v jakých situacích společnost jedince přijímá do svého středu, kdy ho vytěsňuje a jak může člověk tuto skutečnost ovlivnit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kamera

Kamera | Foto: Tomáš Adamec

Pětidenní svátek duchovního filmu staví na křesťanské tradici Evropy. V České republice nemá tento typ festivalu obdoby. Pro návštěvníky je zajímavý nejen svým zaměřením ale i jedním vítaným bonusem - všechny projekce jsou zdarma. Festival nabízí divákům dokumentární i hrané snímky a také diskuze s filmovými tvůrci.

„Spousta velice zajímavých filmů projde v televizi někdy v noci. Lidé o nich nevědí a nemají třeba ani šanci se dozvědět, že jsou výborné. Nejsou to filmy mainstreamové, které by měly milionové náklady na reklamu a o kterých by každý věděl. Proto jsme se rozhodli takové filmy dát vždycky dohromady a ukázat je divákům,“ řekla ředitelka Veronika Müllerová.

Řada projekcí bude mít v České republice svou premiéru. Například dlouho očekávaný povídkový film Martina Müllera Bloudím, který se natáčel před lety přímo v Olomouci a který doprovází hudba Emila Viklického. A pokud přemítáte nad názvem festivalu, pak vězte že právě ryba je jedním z nejrozšířenějších symbolů křesťanství.

Radka Kvasničková, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme