Izraelská vláda se distancovala od svého ministra zahraničí

Izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman opět vyvolal pozdvižení. Při svém projevu ve Valném shromáždění OSN prohlásil, že míru s Palestinci se nepodaří dosáhnout ještě několik desetiletí. Oficiální pozice země přitom zní, že Izrael chce míru dosáhnout co nejdříve. Od ministra se proto distancoval úřad premiéra Netanjahua i řada vládních kolegů. Opozice navíc poukazuje na skutečnost, že Izrael vydává do světa protichůdná prohlášení o svých plánech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a jeho izraelský protějšek Avigdor Lieberman.

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a jeho izraelský protějšek Avigdor Lieberman. | Zdroj: ČTK

Lieberman v OSN zopakoval myšlenku, že k zajištění míru bude potřeba změnit hranice a dosáhnout tak výměny území a obyvatelstva. Jinými slovy, že by Izrael měl předat budoucímu palestinskému státu své arabské oblasti, aby se zbavil izraelských Arabů. Výměnou by měl Izrael dostat židovské osady na dnešních okupovaných územích. Podle Liebermana si takový postup přeje většina Izraelců.

Úřad vlády ale okamžitě vydal prohlášení, že zahraniční politiku země určuje premiér Netanjahu, a nikoli ministr zahraničí. Ministr práce a sociálních věcí Jicchak Hercog prohlásil, že Lieberman dělá Izraeli ostudu. Ministr Avišaj Braveman vyzval k jeho odvolání.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme