Grinderman: macho laboratoř lyrických postupů

14. únor 2014

Nedávno mu bylo třiapadesát, na scéně řádí přes třicet let a přesto Nick Cave s neutuchajícím nasazením rok co rok chrlí svébytné umění. Ať už to jsou knihy, scénáře, soundtracky, desky jeho klasické kapely The Bad Seeds a nejnověji také Grinderman. Jestli jste si mysleli, že jsou Grinderman, se kterými před třemi lety vydal debutovou desku, pouze bokovka, s novinkou Grinderman 2 je zřejmé, že o nějakém sranda projektu nemůže být řeč.

„Pro Cavea představuje album Grinderman 2 také laboratoř nových lyrických postupů. Navzdory vypravěčskému módu, kde se dokonale zabydlel, rozhazuje v singlu Heathen Child surrealistické obrazy. Jeho „pohanské děcko“ sedí ve vaně a vede souboj s podvědomím; psychotropní videoklip freudovský výklad nijak neusnadňuje: sotva dospělé dívce se zjevují hinduističtí bozi, afričtí diktátoři i řečtí bohové. Pochopitelně nejčastěji v podání chlípné čtyřky.
Korektnost nechme stranou: ‚Co ti tvůj manžel kdy dal? Oprah Winfreyovou na plazmové obrazovce a potěr imbecilů s odstávajícíma ušima a předkusem.‘ spílá jeden z mnoha Caveovo anti-hrdinů v písni Kitchenette. Kdesi v kuchyňce, kde se chystá sklátit zaměnitelné ženské tělo,“ říká v recenzi Tomáš Turek.

02152299.jpeg
autor: Tomáš Turek
Spustit audio