Mezinárodní šachová federace volí nového předsedu

Delegáti ze 169 zemí dnes volí předsedu Mezinárodní šachové federace. Kandidáty na tento post jsou Anatolij Karpov a Kirsam Iljumžinov. Sjezd se koná v ruském Chanty-Mansijsku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šachy

Šachy | Foto: Fotobanka stock.xchng

Podle Martina Dorazína ze zahraniční redakce Českého rozhlasu má větší šanci na zvolení Iljumžinov, protože mu svůj hlas slíbilo přibližně 90 zemí. Mnohonásobný velmistr Karpov se proto snažil na delegáty zapůsobit svou plamennou úvodní řečí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Volbu předsedy Mezinárodní šachové federace sleduje Martin Dorazín ze zahraniční redakce Českého rozhlasu.

Slíbil demokratizaci Mezinárodní šachové federace a popularizaci šachu, protože oblíbenost tohoto sportu upadá. Karpov zároveň kritizoval volební systém, který dává právo některým zemím předat své hlasy.

Kirsam Iljumžinov není tak známý, ale Mezinárodní šachovou federaci vede už od roku 1995. Je to bývalý prezident republiky Kalmytské republiky. Jde o excentrického politika a milionáře, který zbohatl na dovozu aut. Mimochodem o sobě prohlašuje, že ho v roce 1997 navštívili mimozemšťané.

Martin Dorazín, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme