Řidiči se mají dozvědět, kde se prodává nekvalitní benzín

Lidé by se měli od příštího roku dozvědět, které čerpací stanice prodávají nekvalitní benzin a naftu. Česká obchodní inspekce by totiž měla mít povinnost zveřejnit nepoctivé pumpaře, u kterých zjistí závažné nedostatky v kvalitě nebo složení pohonných hmot.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tankování benzínu. (Ilustrační foto)

Tankování benzínu. (Ilustrační foto) | Foto: Tiskový servis Evropské komise

Ministerstvo průmyslu a obchodu totiž chystá novelu zákona o pohonných hmotách, která České obchodní inspekci zveřejňování nedostatků přikazuje. Podle odborníků je to jediná šance, jak podvodníkům zabránit v rozšířené praxi.

„Je dobře, že tento zákon vznikne. Od začátku jsme deklarovali, že jsme připraveni, pokud nám to zákon umožní, zveřejnit prodejce nekvalitních pohonných hmot nebo jiné prodejce, kteří mají problémy s Českou obchodní inspekcí,“ sdělila ředitelka České obchodní inspekce (ČOI) Jana Příhodová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jana Příhodová a Ivan Indráček mluvili na Rádiu Česko o postihování prodejců nekvalitních pohonných hmot

Změna zákona má podle ní pro Českou obchodní inspekci znamenat to, že tabulku, v níž zveřejňuje na internetových stránkách nekvalitní pohonnou hmotu bez jména čerpací stanice, doplní o tuto čerpací stanici. Na internetových stránkách ČOI zveřejňuje tabulku se všemi sledovanými parametry.

Mnozí se však obávají, že napadené subjekty budou na Českou obchodní inspekci podávat žaloby a soud poté na základě nezávislých posudků může říct, že se v některém případě ČOI mýlila.

„ČOI má ve svém zákoně napsáno, že rozbory dělá prostřednictvím akreditované laboratoře. Smlouvy s laboratoří jsou vždy nastavené tak, aby za rozbor vzorku zodpovídaly,“ uvedla Příhodová.

Zveřejňování všechny podvody nemusí odhalit

S názorem odborníků, že zveřejňování nedostatků v kvalitě pohonných hmot je jedinou šancí, jak zabránit dalším podvodům, ale úplně stoprocentně nesouhlasí:

„Máme slušné výsledky, co se týče dohledání dodavatelů nekvalitních pohonných hmot bez toho, aby spotřebitel věděl, která konkrétní čerpací stanice prodává s nějakou odchylkou od normy na pohonnou hmotu. Ani my ale nejsme schopni zveřejnit v krátkém čase aktuální stav, aby spotřebitel u příslušné čerpací stanice měl přehled o kvalitě pohonné hmoty.“

Chystaná novela se ale příliš nelíbí Společenství čerpacích stanic České republiky. Její předseda Ivan Indráček tvrdí, že je nedostatečná.

„Teze, že by ČOI měla toto zveřejňovat, se projednávala na ministerstvu průmyslu loni touhle dobou. Naše asociace byla jedním z těch, kdo to navrhoval. Ministerstvo tehdy odpovědělo, že není možné jen tak do zákona dát, že ČOI to bude zveřejňovat. Musely by se prý zpracovat studie na to, co je a není nekvalitní pohonná hmota. Za rok se podle mě neudělalo vůbec nic a najednou se to do zákona dostává,“ divil se Indráček.

„Na jednu stranu jsme rádi, na druhou stranu cítíme, že ti kteří budou označeni a zveřejněni se budou soudně bránit a mohou vyhrát. Otázkou také je, kdo bude tou autoritou, která řekne, že závada byla taková, že mohla poškodit motor,“ dodal.

Alena Adamcová, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme