Loterijní společnost Fortuna bude obchodovat své akcie na burze

Společnost Fortuna Entertainment Group oznámila záměr uvést své akcie na burzy cenných papírů v Praze a Varšavě. Firma je podle objemu přijatých sázek vedoucím poskytovatelem kurzových sázek ve střední a východní Evropě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražská burza

Pražská burza | Foto: Marián Vojtek

Jediným vlastníkem Fortuny je Penta Investments Limited, která je registrovaná v Limassolu na Kypru. Konečným vlastníkem je investiční skupina Penta, jeden z největších středoevropských investorů v oblasti soukromého kapitálu a nemovitostních aktiv.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vstupu společnosti Fortuna Entertainment Group na burzu mluvil na Rádiu Česko analytik společnosti Cyrrus Ondřej Moravanský.

Fortuna je první loterijní společností u nás, která plánuje vstup na burzu. Podle analytika společnosti Cyrrus Ondřeje Moravanského nejde ale o žádné překvapení. Vstup na burzu je podle něj vyústěním delšího vývoje, o kterém se už dříve spekulovalo.

Podle serveru Motejlek.com úpis akcií začne 11. října, potrvá sedm dní a na burzu půjde 35 procent společnosti. „Hlavním důvodem, proč firmy obecně vstupují na burzu je získání nového kapitálu prodejem akcií. Výnos této emise se pro Pentu odhaduje asi na 2 miliardy korun, což bude znamenat jisté zhodnocení investice. To, že firma dává na burzu menšinový podíl, znamená, že si ponechává možnost rozhodovat a firmu řídit,“ vysvětluje Moravanský.

Původně česká společnost založená v roce 1990 se postupem času rozrostla v holding. Na našem trhu operuje prostřednictvím téměř 600 poboček.

Ladislav Dvořák, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme