Sjednocení není ani po dvaceti letech u konce, míní Němci

Před dvaceti lety se nikoli poprvé a nikoli naposledy měnila mapa Evropy. Zmizela z ní Německá demokratická republika. Osmdesát milionů Němců oslavovalo společný stát. Po dvaceti letech se mluví o tom, že země je rozdělená víc než kdy před tím.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Muzeum DDR v Berlíně

Muzeum DDR v Berlíně

Jaká je realita a jak se cítí obyvatelé někdejší NDR ve společném státě? „ To máte těžké, říká se, že jsme spolu, ale přitom tu stále padá otázka, zda je člověk ze západu nebo z východu,“ soudí šestadvacetiletá manažerka Elke.

„O něčem se říká, že je to typicky ossi, o něčem zase že je to typické wessi. Já to třeba tak úplně nevnímám, ale myslím, že v hlavách lidí je to pořád. Tam to rozdělení přetrvává, pozoruji to například u svých rodičů, babiček.“

Romány spisovatelky Annet Gröschner vyprávějí o životě před a po pádu berlínské zdi. „Skutečnou ostalgii osobně nepociťuji. Jsou lidé, kteří zůstali bez práce, ti jsou samozřejmě rozčarovaní, reagují tím pádem tak, že tvrdí, že tehdy to bylo lepší,“ vysvětluje autorka.

„S přáteli jsme si udělali takový seznam, srovnání co špatného nám přináší dnešek a co všechno bylo špatné na životě v NDR, a když člověk vidí výsledek, není důvod k jakékoli ostalgii,“ říká.

Euforie a dopad na zem

Profesor Klaus Schröder je autorem knihy „Nové Německo. Proč spolu nesrůstá to, co k sobě patří.“ Tvrdí, že politici udělali chybu, když v roce 1990 příliš slibovali. „Měli tehdy říct, že čtyřicet let socialistického hospodaření se za pět let nenapraví, ale že to bude trvat roky, možná desetiletí. Bylo příliš mnoho euforie, kterou pak vystřídala kocovina,“ domnívá se.

Předseda braniborské vlády Matthias Platzek upozorňuje, že osmdesát procent východních Němců se muselo naučit novému zaměstnání a v každé druhé rodině byl někdo nezaměstnaný.

„To není důvod k oslavám. To si musí každý uvědomit. Vůbec tady nejde o nějaký stesk po časech NDR. To určitě ne. Ale musíme o tom mluvit a mít to stále na paměti,“ míní.

Na cestu po takzvaných nových spolkových zemích se vydáme na Radiožurnálu večer po půl deváté. Vaší průvodkyní bude zpravodajka Českého rozhlasu 1 – Radiožurnál Klára Stejskalová.

Klára Stejskalová, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme