Generální stávku zakončila v Madridu půldruhamilionová demonstrace

Generální stávka ve Španělsku skončila, odbory mohou být spokojené s účastí jak na stávce, tak i na závěrečné demonstraci. Protest proti vládním úsporným opatřením zasáhl mnoho důležitých odvětví. Vláda hodlá s odbory jednat, nemá však příliš prostoru pro ústupky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Palacio Real, královský palác, Madrid

Palacio Real, královský palác, Madrid | Foto: Fotobanka stock.xchng, Pierre Benker

Demonstrace, která stávku uzavřela, večer skončila v centru Madridu. Probíhala ve velmi vzrušené náladě, ale obešla se zcela bez incidentů. Podle odborových předáků demonstrovalo okolo půl druhého milionu lidí.

Zítra začnou intenzivní jednání mezi odbory a vládou. Ta je v těžké situaci, protože si nemůže dovolit ustoupit příliš. Španělsko bojuje se špatnou ekonomickou situací, odvrací podobný osud, jaký postihl Řecko.

Navzdory tomu se odboráři bouří a většina lidí je podporuje. Nechtějí přijmout tak razantní škrty v rozpočtu a tak razantně upravovat zákoník práce. Nesouhlasí také s důchodovou reformou.

Stávka omezila mimo jiné veškerou dopravu, několik televizních stanic krátce po půlnoci přerušilo ze solidarity se stávkujícími svá vysílání, vydavatelé pak dopředu avizovali, že dnešní noviny budou obsahovat méně stran.

Kvůli generální stávce zrušil své oficiální schůzky dokonce i španělský král Juan Carlos.

Lucie Maňourová, Jan Richter Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme