Problémem Karviné je hlavně kriminalita

Uliční kriminalita v Karviné stále roste. Politici, kteří v uplynulém volebním období obsadili radnici si přesto myslí, že město se za dobu jejich vládnutí stalo bezpečnějším.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo Policie ČR Karviná

Sídlo Policie ČR Karviná | Foto: Andrea Brtníková | Zdroj: Český rozhlas

Politici samozřejmě i tady museli řešit všední problémy všech měst a obcí. Opravovat chodníky a školy. V jedné věci však karvinští politici museli podniknout něco mimořádného. Jak přitáhnout turisty a jak zabránit posměváčkům odjinud, aby se karvinským smáli pro jejich mluvu? Tady se totiž mluví „po našimu", směsicí polštiny, češtiny a němčiny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předvolební reportáž z Karviné připravila Andrea Čánová

Zástupci radnice udělali z Kainova znamení devizu. Nechali vyrobit originální cédéčko, kde místní ,,po našimu" načetli krátké lidové povídky. Cédéčko se stalo hitem městské informačního centra. Je vyhledávanou turistickou atrakcí i specifickým dárkem.

A karvinský lingvistický hit postupně dobyl i internet. Většina oficiálních webů města nabízí verzi v angličtině nebo němčině. Karvinské stránky ale nabízejí i originální jazykovou mutaci ,,po našimu"- včetně audioukázky.

Kriminalita stoupá

V karvinských hospodách se ovšem řeší jiný zásadní problém města a to je kriminalita. Jak sociální tak občanští demokraté přitom slibovali, že kriminalitu sníží a karvinské ulice budou bezpečnější. Nic takového se ale nestalo.

„Dva chlapi mě přepadli, spadla jsem na zem, rozbila si hlavu. Chtěl mi sebrat tašku,“ podělila se o své zkušenosti starší paní.

V jednom obchůdku už dokonce prodavačka na pomoc policie vůbec nespoléhala a lupiče vyhnala sama.

„Tak jsem se na něj podívala, co chceš, sebrala jsem to a schovala dolů a jak jsem se sehnula, tak tam mám nůž na chleba a říkám mu tak pojď a on utekl a hodil po mě kamenem.“

Opoziční zastupitel za KSČM Karel Wieorka bezpečnostní politiku města kritizuje. Podle něj radnice udělala málo. „Budeme požadovat rychlé řešení přestupků v přestupkových komisích a vyčlenění strážníků městské policie pro pravidelné obchůzky,“ řekl Wieorka.

S tím sociálně-demokratický primátor Tomáš Hanzel nesouhlasí. „Pro mě je vždycky úsměvné, když někdo z opozice říká, že se něco nepodařilo a zrovna tady to. Ti pánové měli samozřejmě možnost v minulých volebních obdobích tyto věci zlepšovat a nic pro to neudělali,“ tvrdí Hanzel.

Statistiky o kriminalitě v Karviné ale mluví jasně - uliční kriminalita ve městě stoupá. „Vloupání rok 2006 až 2008, 340 trestných činů. V roce 2009 to rapidně stouplo o 120 trestných činů,“ potvrzuje policista Jaroslav Kus.

Karvinští vnímají kriminalitu jako velký problém. „Po páté hodině už bych nevyšla ven ani se synem, člověk má strach. Za bílého dne vás přepadnou a okradou,“ říká jedna z obyvatelek města.

V jednom se současné vedení radnice i opozice shodnou. Zajistit bezpečné ulice ve městě jako je Karviná je skutečně výzva a běh na dlouhou trať.

Andrea Brtníková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme