Pražské Rudolfinum otevírá výstavu věnovanou dekadenci

Vstup dětem do patnácti let bez doprovodu dospělých zakázán. Tento pokyn provází výstavu s názvem Decadence Now!, která dnes začíná v pražském Rudolfinu. Jde o zatím nejrozsáhlejší projekt v sedmnáctileté historii této galerie. Svými výstavními plochami se do něj zapojilo i Uměleckoprůmyslové muzeum, Centrum současného umění DOX, Západočeská galerie či Dům umění města Brna.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na výstavě uvidíte i dílo Boaze Arada Předložka z Hitlera

Na výstavě uvidíte i dílo Boaze Arada Předložka z Hitlera | Zdroj: ČTK

„Dekadentní stylizace autoportrétu je vždy spojena s extrémní rovinou, autor se nevidí jako veselý rozjásaný člověk a prostřednictvím vlastního já se snaží formulovat ne nezbytně osobní, ale velice často širší, obecné, společenské otázky, právě ve vztahu k identitě,“ takhle uvedl výstavu její kurátor Otto Urban.

Decadence Now! s podtitulem Za hranicí krajnosti volně navazuje na expozici ‚V barvách chorobných.‘ Tu připravil Urban před šesti lety pro Obecní dům. Díla jsou řazena do pěti oddílů věnovaných autoportrétu, sexualitě, popkultuře, šílenství a smrti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na výstavu s názvem Decadence Now! zve Eva Rajlichová

K exponátům, které přinutí návštěvníka se zastavit, patří i socha od bratrů Jacka a Dinose Chapmanových. Instalalace připomíná jednoduchou dětskou houpačku.

„Jmenuje se to Fucking with nature, což překladatelka přeložila jako Hrátky se zvířátky. Ta věc má několik dimenzí, je tam rovina humorná, ale je to i o určitém způsobu zneužívání, které vychází z fyzické moci, fyzického násilí,“ vysvětluje autorský záměr kurátor Otto Urban.

Výstava uvádí i trio černobílých autoportrétů - první zobrazuje fotografa Joela Petera Witkina, proslaveného zejména snímky transexuálů a mrtvol. Na dalších dvou zachytil svou podobu slavný Robert Mapplethorp.

A právě jeho autoportrét celou výstavu také symbolicky uzavírá. Umělec se s ozdobnou holí ve tvaru lidské lebky zpodobnil jen pár měsíců před svou smrtí.

Igor Maňour, Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme