Z Jeseníku do Prahy se bude převážet unikátní sochařské dílo

Sto let starou kamennou lavici v Jeseníku dnes čeká náročný transport. Přemístí se do Prahy k renovaci. Památkově chráněné dílo budou restaurovat studenti Akademie výtvarných umění v rámci své ročníkové práce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Farní kostel v Jeseníku

Farní kostel v Jeseníku

Město Jeseník tím výrazně ušetří, protože zaplatí pouze použitý materiál a technologii. Soukromá firma by si řekla o mnohonásobně vyšší částku.

Mramorová lavice nazvaná „Návrat Germánů z lovu" je dílem sochaře Engelberta Kapse. Dnes se památka rozpadá. Už brzy ale bude vypadat tak, jako dřív.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o převozu sochařského unikátu zjišťovala Andrea Švubová

„Dojde k rozebrání či rozřezání na díly, pomocí jeřábu bude dílo naloženo na nákladní auto a poveze se do Prahy,“ postup musí být co nejšetrnější, uvedla Věra Navrátilová z jesenické radnice.

Studenti se chtějí co nejvíce přiblížit originálu. Šablonou jim bude jediná dochovaná fotografie. Víc se jich mezi lidmi nenašlo a to ani u krajanů v Německu.

„Ta fotografie pochází snad dva, tři roky po osazení lavice, bohužel ale na ní není úplně zřetelně jasný reliéf, který je nejvíce poškozený. Takže budou muset tvořit podle svého nejlepšího vědomí a svědomí a taky zkušeností,“ říká Navrátilová.

Restaurátory čeká minimálně půlroční práce. Kamenná lavice se do města vrátí až v létě. Své nové místo bude mít ve Smetanových sadech.

Igor Maňour, Andrea Švubová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme