Příběhy z Jodoku přinášejí svědectví z lágrů v KLDR

Jak zachytit brutality páchané v novodobých koncentračních táborech v Severní Koreji? Ti, co se tam dostanou, vyjdou málokdy. A filmaře dovnitř samozřejmě nepustí. Polský režisér Andrzej Fidyk ale našel originální a působivý způsob, jak se s tím vyrovnat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Propagandistický plakát, Moranbong, Pchjongjang

Propagandistický plakát, Moranbong, Pchjongjang | Foto: Velvyslanectví ČR v Pchjongjangu

Přesvědčil divadelního režiséra Jung Sung Sana, který v roce 1994 z jednoho takového tábora utekl, aby nastudoval muzikál na toto téma. Nazval ho - podle onoho lágru - „Příběhy z Jodoku".

Přehrát

00:00 / 00:00

O tématu hovořil na Rádiu Česko koreanista Jaromír Chlada

Na film se můžete podívat dnes večer. Promítán bude v Národní technické knihovně v pražských Dejvicích od 19 hodin, a to v rámci debatních večerů Máte právo vědět.

„Film, který uvidíme dnes večer, je dokument o natáčení toho muzikálu. A skládá se zejména z výpovědí asi pěti uprchlíků z tábora Jodok, kteří vlastně skládají obrázek toho, co se tam děje, a to všechno se prolíná se záběry z přípravy toho muzikálu samotného,“ řekl Rádiu Česko koreanista Jaromír Chlada.

O tom, jaké podmínky v severokorejských lágrech panují, podle něj neexistují jiné informace než ty od lidí, kterým se odtamtud podařilo uprchnout – ať už vězňů nebo dozorců.

„Je to samozřejmě hrůzné, když posloucháme výpovědi těchto lidí. Mluví se o týrání, svévolném zabíjení, nucených potratech a na vrcholu toho všeho jsou lékařské pokusy a zkoušky chemických zbraní. Jak jsem řekl, jediným zdrojem jsou tito uprchlíci, a nelze tudíž jakoby křížově potvrdit tyto věci,“ dodal Chlada.

Tomáš Pavlíček, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme