Odvolaný starosta Moskvy Lužkov se nakonec soudit nebude

Odvolaný moskevský starosta Jurij Lužkov se nebude domáhat ztracené funkce u soudu. Lužkov to prohlásil ve vůbec prvním interview pro ruská média od svého sesazení. Prezident Dmitrij Medvěděv zbavil dlouholetého šéfa moskevského magistrátu postu v úterý kvůli ‚ztrátě důvěry‘. Ruští vyšetřovatelé ve středu potvrdili, že prověřují podezření z korupce na magistrátu za Lužkovova působení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Starosta Moskvy Jurij Lužkov

Starosta Moskvy Jurij Lužkov | Zdroj: ČTK

Jurij Lužkov v rozhovoru pro ruský časopis New Times prohlásil, že se nechystá rozporovat prezidentovo rozhodnutí u soudu. Neplánuje se ani účastnit prezidentských voleb v roce 2012. Potvrdil ale, že chce zůstat v politice.

Jurij Lužkov si za osmnáct let vlády moskevské radnici vybudoval silnou politickou základnu, v reakci na své sesazení opustil řady prokremelské vládní strany Jednotné Rusko, kterou před lety pomáhal zakládat.

Opoziční politici nevylučují, že by se exstarosta čelící v posledních týdnech obviněním z korupce, mohl chtít připojit k opozičnímu hnutí. Za příliš pravděpodobné to ale nepovažují. Moskevská odnož vládní strany mezitím oznámila, že už sestavila seznam sedmi kandidátů na uvolněnou funkci starosty.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme