Nebezpečí globální měnové války nelze podceňovat, varuje ekonomka

Někteří experti tvrdí, že svět stojí na pokraji měnové války. K těmto názorům se nyní připojili i ministr financí Brazílie Guido Mantega a šéf MMF Dominique Strauss-Kahn. I podle nich se stále více vlád snaží podpořit konkurenceschopnost domácích firem na mezinárodních trzích oslabením národních měn, na což ostatní země doplácejí. Některé z nich proto reagují podobně a začíná kolotoč akce a reakce, který svět zažil už během Velké deprese ve 30. letech minulého století.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze - dolary

Peníze - dolary | Foto: Comstock Images

S názory, že na globálních trzích zuří prozatím tichá, ale o to nebezpečnější měnová válka, souhlasí i Ilona Švihlíková z pražské Vysoké školy ekonomické. „Toto nebezpečí je velice reálné a nelze ho podceňovat. Spory mezi USA - pozicí dolaru a Čínou – pozicí jüanu se vedou už dlouho, ale nyní se ten problém rozšiřuje mezi dolar, euro a mnoho dalších měn,“ řekla na Rádiu Česko.

Potvrdila, že problém je do značné míry způsoben tím, že se země snaží zvýšit svoji konkurenceschopnost na úkor země jiné. „Takže je tam možnost vidět určitou paralelu s třicátými lety, kdy politika byla silně ochranářská, což už dnes v rámci WTO není možné a proto se vlastně používá nástroj kurzový,“ vysvětlila.

Přehrát

00:00 / 00:00

O hrozbě světové měnové války jsme hovořili na Rádiu Česko s Ilonou Švihlíkovou z pražské Vysoké školy ekonomické.

„Vlivů na kurzy je velmi mnoho a malé či středně velké země nemají tolik možností, jak kurz ovlivnit. Mohou se snažit, ale je otázka, jak se jim to povede. Protože jejich centrální banka je jen jedním z mnoha aktérů, který se na globálním finančním trhu pohybuje,“ dodala.

Připomněla, že v současném globálním finančním systému je relativně málo měn, které mohou hrát roli internacionální měny. „A to je obrovská výhoda, kterou má dolar, že je hlavní rezervní měnou. A to, že mohou USA přímo monetizovat svůj dluh, jak to provádí FED, jim dává možnost kurz nadměrně ovlivnit. A protože většina měn je nějak navázána na dolar, tak to znamená jejich reálnou apreciaci,“ vysvětlila.

Pokud by Spojené státy záměrně oslabily dolar, byla by to podle Švehlíkové katastrofa. „Bylo by to do značné míry opakování situace ve 30. letech, ale tentokrát nikoliv celní zbraní, ale zbraní kurzovou. Doufejme, že v rámci G20 se dohodne alespoň nějaký rámec pro možná kurzová vyjednávání mezi zeměmi,“ řekla.

Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme