Poslanci by od nového roku měli začít platit za jízdu v MHD

Poslanci a senátoři by měli od nového roku přestat jezdit zadarmo hromadnou dopravou. Dohodli se na tom zástupci ODS, TOP 09 a Věcí veřejných na dnešním jednání K9. Už několik dní ale ve sněmovně leží návrh zákona z díly ČSSD, který řeší to samé. Ten ale koalice podpořit nehodlá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Od 17. září začíná opět na celé trase jezdit tramvajová doprava

Od 17. září začíná opět na celé trase jezdit tramvajová doprava | Foto: Tomáš Adamec

Oběma stranám jde o jedno a totéž, totiž o odstranění takzvané duplicity, kdy někteří veřejní činitelé pobírají zároveň příspěvek na dopravu a navíc mohou ze zákona jezdit ve veřejné hromadné dopravě zadarmo.

Zástupcům ODS, TOP 09 a Věcí veřejných se ale iniciativa ČSSD nelíbí. Sociální demokraté se podle nich chtějí jen zviditelnit před volbami.

Přehrát

00:00 / 00:00

Šéfka poslanců VV Kristýna Kočí a sociální demokrat Jeroným Tejc se pro ČRo 1 - Radiožurnál vyjadřují ke shodnému návrhu

„My jsme připravovali vlastní, už jsme to říkali během koaličních jednání na K9. Na tom trváme, je potřeba odstranit duplicity. Ještě jsem návrh sociální demokracie neviděla, ale nemyslím si, že bychom ho podpořili,“ vysvětlila situaci šéfka sněmovního klubu věcí veřejných Kristýna Kočí.

Poslanec ČSSD Jeroným Tejc upozornil na to, že i jeho strana má návrh na zrušení bezplatného cestování veřejných činitelů hromadnou dopravou ve svém programu a nenechá si diktovat, jaké zákony má navrhovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslanci Jeroným Tejc a Petr Gazdík pro ČRo 1 - Radiožurnál o podávání návrhu zákona o bezplatné dopravě poslanců

„Jestli se nový politický styl má projevovat tím, že by koaličním poslancům ruce upadly, kdyby hlasovali pro návrh sociální demokracie, byť by byl obsahově shodný s návrhem koalice, máme se na co těšit,“ řekl.

Koalice už má plán, jak ve sněmovně předběhnout sociální demokraty. Popsal ho předseda poslaneckého klubu TOP09 a starostové Petr Gazdík: „K návrhu vládního zákona o zdanění poslaneckých náhrad, o snížení poslaneckých platů se přihodí také odstranění duplicity veřejné dopravy zdarma.“

Návrh na zrušení bezplatného cestování poslanců, senátorů nebo například soudců ústavního soudu má nicméně ve sněmovně podporu všech politických stran. Ty koaliční však mají vetší šanci prosadit si svoji předlohu.

I když si poslanci začnou kupovat jízdenky, na mizinu nepřijdou. Ti, kteří bydlí v Praze a do 50 kilometrů od ní, na cestu do práce dostávají zatím měsíčně skoro 23 000 korun. Poslancům, kteří to mají domů více jak 250 kilometrů, pak na účet přijde 34 200 korun.

Věra Pfeifferová, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme