Ombudsman řešil loni nejvíce stížností za dobu své existence

Lidé se stále více obracejí se svými stížnostmi na Úřad veřejného ochránce práv. Za deset let od jeho zřízení dostal nejvíce podnětů loni. Jak řekla poslancům z petičního výboru zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová, celkem jich bylo přes sedm tisíc.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ombudsman

Ombudsman

Nejvíc stížností se podle Seitlové týká oblasti sociálního zabezpečení. Je to podle ní dané tím, že v této oblasti je vydáváno nejvíce správných rozhodnutí.

„ Na druhé straně jsme se ale setkali i s velkým množstvím případů, kdy žádosti o důchody, mateřskou či nemocenské nebyly řádně zadministrovány a také s tím, že Česká správa sociálního zabezpečení řešila loni velké množství organizačních a manažerských problémů,“ dodala na Rádiu Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

O činnosti ochránce práv jsme na Rádiu Česko hovořili se zástupkyní ombudsmana Jitkou Seidlovou.

Přiblížila, že úřad ombudsmana řešil případ, kdy byly neoprávněně dlouhodobě strhávány dávky jejichž celková výše dosáhla několika desítek tisíc korun u jedné osoby, která pobírá takový důchod, že nemohla krýt své základní potřeby. „V současné době běží dokonce žádosti o náhradu škody, jakési odškodnění za nesprávný úřední výkon,“ dodala.

Vzhledem k velkému počtu stížností oblasti sociálního zabezpečení, které úřad ombudsmana uznal jako oprávněné, by podle ní bylo prospěšné, aby se poslanci touto záležitostí zabývali.

„My jsme provedli vlastní šetření, které se týkalo nemocenských dávek a mateřské. Zjistili jsme, že organizace té činnosti, manažerská činnost nebyla dobře zajištěna. Řada spisů například nebyla vůbec k nalezení několik měsíců,“ přiblížila.

Jak dále uvedla, v případech, kde úřad ombudsmana nemůže dojít k nápravě výkladem, dává jakási doporučení jak vládě, tak Poslanecké sněmovně.

Milada Richterová, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme