David Miliband odešel po prohře z politiky

Bývalý britský ministr zahraničí David Miliband se rozhodl stáhnout se do ústraní a odejít z vrcholné politiky. Důvodem je nečekané vítězství jeho mladšího bratra Eda v souboji o křesla lídra opoziční labouristické strany.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vůdce labouristů Ed Miliband na stranické konferenci v Manchesteru

Vůdce labouristů Ed Miliband na stranické konferenci v Manchesteru | Zdroj: ČTK

Teprve 45letý David Miliband své rozhodnutí zdůvodnil takto: „Myslím, že Ed potřebuje, abych mu vyklidil pole, aby měl jistotu, že může vést stranu směrem, který si vytkl, aniž by mohl kdokoli vyčítat, že ho od toho odvádí má vlastní přítomnost.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Pokračující souboj dvou bratrů sleduje v Londýně tamější spolupracovník Českého rozhlasu Ivan Kytka.

„O vítězství Eda Milibanda rozhodl fakt, že dokázal lépe přesvědčit britské odbory, že bude plnit jako lídr Labour Party jejich zájmy. Bez této podpory by nedokázal zvítězit,“ vysvětlil londýnský spolupracovník Českého rozhlasu Ivan Kytka.

Oba bratři Milibandové se mírně rozcházejí ve svých politických názorech. Starší David je představitelem pravého, mladší Ed naopak levého proudu uvnitř Labour Party.

„Co možná také sekundárně rozhodlo, bylo to, že do soutěže šlo více zástupců levého proudu Labour Party a podle velice komplikovaného volebního systému se propadlé hlasy přičítají kandidátům do dalšího kola, a protože těch levicových bylo více, tak těch alternativních - druhých hlasů získal více Ed Miliband,“ dodáva Kytka.

Ivan Kytka, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme