Továrně Opel v belgických Antverpách zvoní umíráček

Továrně Opel v belgických Antverpách možná tikají poslední hodiny jejího života. Její vlastník, americká společnost General Motors, má do půlnoci najít investora, který by továrnu koupil. V opačném případě ji do konce roku uzavře. O práci by v ní přišlo asi dvanáct stovek zaměstnanců.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Továrna automobilky Opel

Továrna automobilky Opel | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Vedení Opelu stále tvrdí, že jedná se dvěma zájemci o koupi továrny. Jedním z nich má být čínská a druhým americká společnost.

Opel na začátku roku počítal s definitivním uzavřením montážního závodu v Antverpách. Nakonec se ale rozhodl pokusit se do konce září najít firmu, která by továrnu převzala a alespoň částečně v ní zachovala automobilovou výrobu.

Pokud se to nepovede, stroje se v továrně v Antverpách 1.ledna zastaví. Ztráta práce tak hrozí více než tisícovce jejích dnešních zaměstnanců. Další místa by ztratili lidé v subdodavatelských firmách nebo v antverpském přístavu.

V záchraně továrny se angažovala i vláda belgického regionu Vlámsko. Podařilo se dojednat vysoké odstupné pro polovinu zaměstnanců závodu, kteří o práci přišli už letos v červnu.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme