Knihovnu roku 2010 mají v Petrůvkách na Vysočině

Knihovnou roku 2010 se stala knihovna v obci Petrůvky na Vysočině. Kromě půjčování knih a časopisů se aktivně podílí na společenském a kulturním životě v obci, do knihovny je zaregistrovaných 70 procent místních i přespolních dětí a dospělých.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Národní technická knihovna - interiér

Národní technická knihovna - interiér | Foto: techlib.cz

Z českých a moravských knihoven se pomalu stávají společenská a informační centra. Půjčování knih nebo provozování čítáren už zdaleka není jejich jedinou funkcí. Knihovny se pro řadu lidí stávají místem pro schůzky nebo jiná příjemná setkání.

Obec Petrůvka leží na Vysočině a má pouhých 81 obyvatel. Chybí škola, obchod, dokonce i hospoda. Knihovna vznikla před šesti lety rekonstrukcí stodoly.

„Děti a maminky nemají kam jinam jít. V knihovně mohou posedět. Vedle je chráněný dvůr s pískovištěm. Je to i o tom setkávání,“ řekla ředitelka knihovny v Petrůvce Jana Krejčí, jejíž knihovna získala od ministerstva kultury cenu Knihovna roku 2010 v kategorii "základních knihoven".

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Květy Moravcové v Odpoledním Radiožurnálu o knihiovnávh roku

Ministerstvo kultury ocenilo hlavně roli knihovny v Petrůvkách v životě obce a inspirativní prostředí.

„Knihovna má kromě klasických výpůjček knih a časopisů v nabídce veřejný internet a kopírování. Děti mají k dispozici společenské hry. Mohou si v knihovně malovat a vytvářet různé výrobky. Knihovna také pořádá různé rukodílné kroužky a jazykové kurzy. Dále pořádáme různé veřejné akce,“ popsala význam instituce Krejčí.

V obci na Vysočině se podařilo získat polovinu z jedenaosmdesáti obyvatel mezi registrované čtenáře.

„Jde o dlouhodobý proces. Zpočátku chodili lidé ze zvědavosti. Prostě od roku 2004 funguje knihovna v nových prostorách a lidé byli asi zvědaví, jak to tam vypadá. Pro děti byly zase cenné počítače. Postupně jsme začali rozšiřovat činnost. Zvali jsme různé lektory a jiné zajímavé lidi,“ prozradila recept na úspěch knihovnice.

Uspěla i Městská knihovna v Ostravě

Poprvé se letos vyhlašovala cena Městská knihovna. Cenu si odnesla Knihovna města Ostravy. I podle její ředitelky Miroslavy Sabalové se knihovny stávají důležitým místem pro setkávání lidí:

„Uspokojujeme lidi v potřebě setkávat se, mít místa, kde se mohou zastavit, kde se mohou potkat se všemi druhy umění a kultury v jednom místě. Také prezentovat svoje dovednosti a mít prostor pro diskuzi.“

Ocenění se dostalo také Martinu Svobodovi, který šéfuje Národní technické knihovně v Praze.

Přehrát

00:00 / 00:00

Knihovce v Petrůvkách Jan Krejčí mluvila o ocenění své práce ve Stalo se dnes.mp3

„Jsou tam individuální studovny, týmové studovny. Je tam obrovský volný výběr, což je strašně dobré, protože lidé si půjčují knížky, pro které vlastně původně nešli,“ uvedl Svoboda.

I když počty lidí přihlášených v knihovnách neklesají, knihovníci by o ně měli dál bojovat, si ředitelka knihovny v Petrůvce Jana Krejčí: „Nemůžeme přinutit lidi k tomu, aby četli, ale může je naučit chodit do knihovny.“

Květa Moravcová, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme