Hoch pohřbený u Stonehenge pocházel ze Středomoří

1. říjen 2010

Dnes putují k anglickému Stonehenge zástupy turistů z celého světa. V době největší slávy této kamenné svatyně tomu nebylo jinak. Přicházeli k němu lidé ze všech koutů Evropy. Patnáctiletý mladík, pochovaný nedaleko svatyně, přicestoval ze Středomoří.

Před 3350 lety pochovali nedaleko svatyně Stonehenge patnáctiletého chlapce. Zcela jistě patřil ke společenské elitě. Dokládá to „prestižní“ lokalita hrobu v blízkosti Stonehenge a také nádherný náhrdelník z baltského jantaru, který měl chlapec na krku. Proto se kostře objevené v roce 2005 přezdívá „hoch s jantarovým náhrdelníkem“.

Nejnovější analýzy odhalily u chlapce z doby bronzové překvapivý původ. Narodil se a vyrůstal ve Středomoří. Dokládá to izotopové složení skloviny jeho zubů. Vědci vycházeli z poměru mezi izotopy kyslíku 16O a 18O a z poměru mezi izotopy stroncia 86Sr a 87Sr. Kyslík i stroncium přijímá každý živočich ve vypité vodě a zabudovává je do svého těla. Trvalý izotopový otisk se vytváří například v postupně dorůstající zubní sklovině. V teplejším podnebí obsahuje voda více izotopu 18O. Z poměru obou kyslíkových izotopů ve sklovině se proto dá usoudit, v jak teplém klimatu člověk žil, když mu rostly zuby. Stroncium se dostává do vody z hornin. V závislosti na složení horninového podloží má voda na každém místě typický poměr izotopů stroncia a ve stejném poměru se tyto izotopy uloží i v zubech. Z kombinace obou údajů – průměrné teploty a složení horninového podloží - se dá přibližně určit, kde člověk žil. Hoch s jantarovým náhrdelníkem určitě nepocházel z okolí Stonehenge. Vše mluví pro jeho středomořský původ.

Jak a proč chlapec ke Stonehenge přicestoval, není jasné. Zcela jistě to však nebyl jediný cizinec v tomto kraji. Před několika lety byl objeven nedaleko Stonehenge hrob muže, který dostal od archeologů přezdívku Lučištník z Amesbury. Izotopové analýzy odhalily, že zřejmě pocházel z podhůří Alp na území dnešního Německa. Ani další muž pochovaný poblíž Stonehenge, o němž se někdy spekuluje jako o jednom ze stavitelů svatyně a který je znám jako Lukostřelec z Boscombe, nebyl místní. Pocházel možná z Walesu nebo z Bretaně, ale nelze vyloučit ani to, že jeho domovina ležela ještě mnohem dále.

Zdá se, že i v době bronzové bylo Stonehenge vyhlášeným místem, ke kterému se sjížděli a scházeli lidé z dalekých končin. Mnozí zřejmě spojili příjemné s užitečným – návštěvu vyhlášeného rituálního místa s obchodní cestou za nákupem vysoce ceněného cínu na Britských ostrovech.

O výsledcích průzkumu hrobu hocha s jantarovým náhrdelníkem referovala na sympoziu konaném v Londýně při příležitosti 175. výročí Britské geologické služby vedoucí archeologického oddělení této instituce Jane Evansová.

Zvukovou podobu tohoto článku můžete slyšet v historickém magazínu Zrcadlo, který měl premiéru 1. 10. 2010 v 9:00.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.