Česku hrozí v EU proces za špatnou kvalitu ovzduší

Za špatnou kvalitu ovzduší by se Česko mohlo dostat před Soudní dvůr Evropské unie v Lucemburku. Porušuje totiž směrnici, která stanoví například maximální koncentrace prachu v ovzduší. Problém s dodržením unijních předpisů například stále přetrvává na Ostravsku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

smog

smog | Foto: stock exchange

Koncentrace jemného polétavého prachu mohou podle i Českem přijaté evropské směrnice překročit mezní hodnoty jen výjimečně, konkrétně pětatřicetkrát v roce.

V některých českých regionech jako například na Ostravsku jsou ale koncentrace prachu ve vzduchu vyšší než stanovené limity a překračují se častěji, než je povoleno.

Evropská komise zatím dala Česku dva měsíce na odpověď na její výhrady. Očekává konkrétní plán, jak se bude znečištění snižovat, abychom liteře evropského práva vyhověli. Když to neuděláme, skončíme před unijním soudem v Lucemburku.

Podobné výzvy ohledně prohřešků proti právu životního prostředí dostaly od Evropské komise zároveň s námi například i Belgie a Řecko.

Pavel Novák, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme