Stavbami roku 2010 jsou Malostranská beseda i elektrárna

Rekonstrukce Malostranské besedy v Praze a malá vodní elektrárna v Železném Brodě si odnesly nejvíc ocenění ze soutěže Stavba roku 2010. Výsledky 18. ročníku vyhlásila pořádající Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Malostranská beseda v Praze

Malostranská beseda v Praze | Zdroj: ČTK

Stavbami roku 2010 se kromě Malostranské besedy a elektrárny v Železném Brodě staly bez rozlišení pořadí kancelářské centrum Vinice v Pardubicích, letní koupaliště v Hradci Králové a Centrum sportu a zdraví v Olomouci.

Podle předsedkyně poroty Drahomíry Sedlákové je konečná pětice oceněných staveb sice velice různorodá, ale přitom má jedno společné.

„Je to velmi rozmanité. Je tam koupaliště, je tam administrativní centrum, elektrárna, rekonstrukce historického objektu, revitalizace městského území. Ale vlastně jsou to všechno stavby pro veřejné užití, i malá vodní elektrárna, byť to je objekt uzavřený, bezobslužný, slouží pro veřejnost,“ uvedla Sedláková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vyhlášení soutěže Stavba roku 2010 sledoval reportér David Šťáhlavský

Opravená Malostranská beseda získala také cenu předsedy Senátu a cenu primátora hlavního města Prahy. Ocenění Státního fondu dopravní infrastruktury dostala silnice R35 Hradec Králové-Opatovice.

Státní fond životního prostředí udělil svou cenu Centru ekologické výchovy v Kladně. Cenu Státního fondu rozvoje bydlení dostalo Centrum Dolní Břežany. Veřejnost vybrala v internetovém hlasování za stavbu roku 2010 vodní elektrárnu v Železném Brodě.

V Praze vyhrálo metro do Ládví

Elektronicky se rozhodovalo také o pražské stavbě desetiletí. Stal se jí úsek metra trasy C Nádraží Holešovice-Ládví. Veřejnost dále upoutaly železniční Nové spojení Praha Hlavní nádraží, Masarykovo nádraží - Libeň, Vysočany a nové sídlo banky ČSOB v Radlicích.

Martin Hromádka, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme