Nominace velvyslance USA v Česku narazila v Senátu

Česká republika se amerického velvyslance zatím nedočká. Norman Eisen, kandidát nominovaný Bílým domem, nedostal souhlas Senátu. Poradce prezidenta Obamy pro etiku tak bude na své potvrzení muset počkat minimálně do prosince. Americký Senát se totiž kvůli listopadovým volbám do té doby otázkou velvyslanců zabývat nebude.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Washingtonský Kapitol

Washingtonský Kapitol | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Norman Eisen byl zatím považovaný za bezproblémového kandidáta. Důvod, proč se jeho nominace dostala do problémů, není jasný. Pravděpodobně jde o vnitropolitické hry před listopadovými volbami, kde bude usilovat o znovuzvolení i třetina Senátu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Proč se zadrhla kandidatura Normana Eisena na velvyslance v České republice vysvětluje zpravodaj Českého rozhlasu Vít Pohanka

Podle některých zdrojů měl se jmenováním Eisena problém senátor Charles Grassley z Iowy. Je možné, že to bylo kvůli dřívějšímu konfliktu, který se týkal personálního rozhodnutí Normana Eisena jako poradce prezidenta pro etiku, se kterým Grassley nesouhlasil.

V senátorově kanceláři ale nebyl večer místního času nikdo k zastižení, aby tuto informaci Českému rozhlasu potvrdil, nebo popřel. Eisen může mít znovu šanci na konci roku, až se senátoři k hlasování o jeho postu v Praze zase vrátí.

„Může mít šance, pokud nemá jeho spor větší rozsah přesahující rámec předvolebního boje. Po 2. listopadu po tzv. mezivolbách do kongresu se situace může změnit. Demokraté mohou ztratit současnou většinu a republikáni mohou zkoušet svoji sílu. Ale ani republikáni nemají zájem nechat Českou republiku bez politického zastoupení,“ myslí si komentátor Jefim Fištejn.

Česko se zřejmě velvyslance jen tak nedočká

Bez ohledu na to, co za neschválením kandidatury Normana Eisena stojí, je jasné, že se Česká republika amerického velvyslance zřejmě jen tak nedočká. Vedle Slovinska je tak jednou ze dvou zemí Evropské unie, které řádného amerického zástupce už delší dobu nemají.

Český prezident Václav Klaus přitom ještě minulý týden ve Spojených státech mluvil o tom, že by měl americký velvyslanec do Prahy přijet už brzy. Teď je ale jasné, že dál potrvá stav, kdy Spojené státy nemají velvyslance v Praze a Česká republika nemá svého zástupce ve Spojených státech.

Místo velvyslance v Praze je volné od loňského 20. ledna. Republikán Richard Graber odjel poté, co se v USA vyměnila vláda. Pražskou ambasádu teď řídí chargé d´affaires John Ordway.Podle Fištejna však v absenci diplomatického zastoupení obou zemí nelze hledat nějaké zhoršení vzájemných vztahů, ale pouze vnitrostátní politický boj:

Přehrát

00:00 / 00:00

Jefim Fištejn mluvil na Rádiu Česko o nominaci na velvyslance USA v České republice

„Neznamená to nic víc, než že ve Spojených státech vrcholí předvolební zápas a republikánská s demokratická strana poměřují síly. Veškeré záležitosti je pak třeba vidět touto optikou. Velvyslanec Eisen se stal obětí předvolebního zápasu. Republikáni se v kongresu snaží ztížit pozici prezidentu Obamovi všude, kde to jde.“

Jmenování velvyslance USA mohou urychlit i Češi

Posty velvyslanců USA jsou podle Fištejna rozdělené zhruba napůl mezi kariérní diplomaty a blízké spolupracovníky prezidenta Obamy:

„Je to vyvážené. Kariérní diplomaté nepochybně tvoří polovinu velvyslanců. Zbytek je přidělován podle vlastních styků s prezidentem podle zásluh straně, která vládne. Mezi ně patří podle mě i Praha. I když význam Prahy jako středobodu sřední Evropy poslední dobou roste, možná na úkor Vídně a Budapešti, o čemž svědčí i summit Obamy s Medvědětem.“

Skoro dvouletá absence ambasadora USA v Česku je neobvyklá. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg se o víkendu nechal slyšet, že kvůli otálení Američanů nebude spěchat s nominací českého velvyslance do Washingtonu - a to ještě netušil, jak dopadne hlasování v americkém Senátu. Kandidátem na nového českého velvyslance v USA je Petr Gandalovič.

„Česko by asi nemělo v tomto případě jednat přísně podle reciprocity, určitě by tratilo více na nepřítomnosti velvyslance v tak významné zemi jako je USA,“ vysvětli Fištejn.

Česká strana podle něj může pomoci urychlit potvrzení a jmenování nového amerického velvyslance v Praze. Do Washingtonu například letí příští týden ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, má jednat s ministryní zahraničí Clintonovou.

„Myslím si že jednat budou a česká strana může potvrzení urychlit. Situace není pod dvou letech normální. Je důležité jednat nejen s exekutivou ale i s oběma frakcemi kongresu. Jednta je tedy třeba na všech úrovních a myslím si, že to i česká diplomacie dělá,“ dodal komentátor.

Igor Maňour, Martin Hromádka, Vít Pohanka, Dana Votýpková, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme