Obludárium bratří Formanů opět dobývá Paříž

V Paříži vyrostlo na čas nové divadlo. Patří bratrům Formanům a ode dneška v něm hrají unikátní představení Obludárium, které v Česku dostalo cenu Alfréda Radoka za inscenaci roku a úspěchy sklízí i u Francouzů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obludárium Divadla bří Formanů v pařížské čtvrti Aubervilliers.

Obludárium Divadla bří Formanů v pařížské čtvrti Aubervilliers. | Foto: Jan Pokorný | Zdroj: Český rozhlas

Petr a Matěj Formanovi zpravidla bydlí hned vedle divadla, které přivezou kamiony a montuje se na místě. Ať hrají na předměstí, nebo v centru, přespávají ve starých oblýskaných obytných přívěsech.

Přehrát

00:00 / 00:00

Divadlo bratří Formanů navštívil v Paříži zpravodaj Jan Pokorný

„Máme jednu výhodu v tom, že si lidi, co tady na nás koukají z oken, myslí, že jsme cikáni, Rumuni. A těch se lidi bojí. Takže oni si naopak myslí, že my jim něco ukradnem. To nás tady chrání,“ říká s nadsázkou Petr Forman.

Představení je ale vyprodané. Divadlem zní tradiční písnička o bratru Jacquesovi. Na točně se prolínají maskovaní tanečníci v cylindrech a žaketech. Publikum má vsadit peníze. Vyhraje ten, kdo pozná, kdo je bratr Jacques.

Obludárium je ojedinělé prolínání kabaretu, divadla, cirkusu, šantánu. A to mají Francouzi rádi. Proto zvou Divadlo bratří Formanů několikrát do roku.

Nedávno hráli Aurillacu, dnes se představí na území Paříže v Aubervilliers. Po týdnu montovanou budovu divadla zase rozeberou, protože ji čeká cesta na další štaci, tentokrát do Spojených států.

Jan Pokorný, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme