V Karlových Varech se bude dražit pochodeň z berlínské olympiády

Naprosto výjimečnou dražbu připravuje na dnešek Okresní soud v Karlových Varech. Dražit se bude originální pochodeň z XI. letní olympiády v Berlíně z roku 1936. Proti muži, který ji vlastnil, byla kvůli dluhu nařízena exekuce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aukce v litoměřické Diakonii

Aukce v litoměřické Diakonii | Foto: Miroslav Zimmer

Podle dostupných informací jednapadesátiletý majitel pochodně provozoval hospodu. Podnikání mu ale zkrachovalo a on přestal mít peníze na vyplácení výživného na dceru.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Karlových Varech se bude dražit pochodeň z berlínské olympiády

Pochodeň prý zdědil po své pratetě, která byla manželkou doktora Martana, lékaře naší tehdejší olympijské výpravy.

Pochodeň byla vyrobena v německém Essenu a pro sběratele je určitě velmi zajímavá. Už proto, že XI. olympijské hry v Berlíně zahájil tehdejší říšský kancléř Adolf Hitler a v historii sehrály smutnou kapitolu kvůli nástupu druhé světové války.

„Má nepochybně velikou historickou cenu. Já bych do téhle záležitosti ideové a politické věci netahal, je to dokument doby. Ten, kdo jej získá, získá patrně dost cennou věc,“ říká karlovarský historik Stanislav Burachovič.

Znalec potvrdil pravost pochodně a stanovil její cenu na 15 tisíc korun. Vyvolávací cena tak podle zákona klesne na jednu třetinu. I samotní soudní úředníci ale nevylučují, že mezi sběrateli se cena vydražené pochodně zvýší na řádově statisíce korun.

Martin Hromádka, Růžena Valková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme