Moskevští gayové poprvé získali k demonstraci souhlas radnice

Ruští gay aktivisté budou v Moskvě poprvé demonstrovat se souhlasem radnice. V minulých letech organizátoři podobných akcí naráželi na tvrdé odmítnutí moskevských úřadů. Jurij Lužkov, který stál až dosud v čele magistrátu, označoval aktivity gay hnutí za satanistická.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Za svá práva bojují také gayové a lesbičky v Polsku

Za svá práva bojují také gayové a lesbičky v Polsku | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Moskevští gay aktivisté dostali souhlas úřadů poprvé po více než pěti letech. Mítink se odehraje před sídlem švýcarských aerolinií Swiss-Air, k jejichž bojkotu chtějí aktivisté vyzvat.

Důvodem je nedávné zadržení organizátora mítinků Nikolaje Alexejeva na letišti Domodědovo, odkud měl letět do Ženevy. Společnost aktivistu podle jeho tvrzení předala do rukou policie.

Několik dalších dnů strávil ve společnosti neznámých lidí, kteří ho nutili stáhnout žalobu k Evropskému soudu pro lidská práva, ve které si aktivisté stěžují na postup moskevských úřadů. Mítinky na podporu práv sexuálních menšin v Moskvě pravidelně končí zásahem policie.

Igor Maňour, Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme